10/14/14 11:04
(http://pik.bg)

38 души остават без работа след взрива в „Миджур”

38 души остават без работа след взрива в „Миджур”

Всички работници от цеха за утилизация в завод „Миджур" в Горни Лом са получили предизвестия за съкращение, съобщава БНТ.

Припомняме, при адски взрив в завода на 1 октомври загинаха 15 души. За хората от региона фабриката е единствената възможност за препитание и се надяват да продължи да работи. Съдбата на работниците в цеха за боеприпаси все още не е ясна. За тях предизвестия засега няма.

Виолета от Горни Лом е работила във взривения цех и е сред съкратените. Тя обаче се надява след време отново да започне работа във фабриката, тъй като друго препитание в този район засега няма. Съселянинът й Алексей също е останал без работа. Той споделя, че първоначално ще разчита на помощите от държавата, но след това не знае какво ще прави и дали ще има с какво да живее. Въпреки рисковете, мъжът също се надява фабриката да продължи да работи.

38 са работниците от цеха за утилизация, които ще бъдат съкратени. От фирмата собственик на завода вече са уведомили Бюрото по труда в Белоградчик. От там казаха, че в момента тече едномесечното предизвестие. Регистрацията на първите безработни ще започне след 10 ноември, обясни директорът на бюрото. Половината от работниците, които ще бъдат съкратени, са от общините Белоградчик и Чупрене, останалите са от Монтана.

Директорката на Бюрото по труда в Монтана Светла Узунова посочи, че на хората могат да бъдат предложени места не само от първичния пазар на труда, но и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", както програми и мерки за заетост, които са подходящи за тях. Съвместно с психолози, работещи в бюрото, ще се проведе и професионално ориентиране и консултиране.

Освен притесненията за работа, хората в Горни Лом, имат опасения и че ще останат без дърва през зимата. Районът около фабриката, където е сечището, продължава да е отцепен. Местните жители се надяват следствието за причините за взрива скоро да приключи и фабриката да продължи да им носи препитание.

Междувременно в района на инцидента в завод „Миджур" ще влезе специализирана инженерна група от Белене, която ще се включи в търсенето и транспортирането на невзривени боеприпаси и взривни остатъци. Така в района на завода ще се осигури безопасността на следствените органи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване