10/14/14 10:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Пациенти със съмнения за ебола са поставени под карантина в Белгия, Бразилия, Канада и САЩ


Пациент със съмнения за заразяване с ебола е бил приет в болница в Брюксел, потвърди белгийското министерство на здравеопазването, цитирано от БТА. Той е бил настанен в инфекциозно отделение и поставен под карантина, след като вдигнал температура. Преди дни се е завърнал от Гвинея.

Засега здравните власти не са в състояние да потвърдят или отхвърлят съмненията за ебола. Според тях е възможно пациентът да страда от малария, но са необходими допълнителни изследвания.

Местните медии съобщават, че на летището в Брюксел липсва контрол над пристигащите пътници за ебола. Аерогарата в белгийската столица е едно от европейските летища с преки полети до африканските държави, където е разпространен вирусът.

Същевременно напрежението около появата в САЩ на втори случай на заразен с ебола на американска земя стана причина петима пътници със симптоми, наподобяващи грип, да бъдат свалени от самолет на бостънското летище "Логан". Полетът на Emirates бил от Дубай, никой от болните пътници не бил пътувал скоро до Западна Африка, но като предпазна мярка все пак било решено петимата болни пътници да бъдат изведени от самолета от спешни екипи в предпазни костюми, съобщи агенция "Ройтерс". По-късно от Центъра за контрол върху заразните болести съобщиха, че не е имало опасност от ебола.

Оказа се, че и гвинейски емигрант, изолиран в петък в Рио де Жанейро заради повишена температура, не е заразен с ебола Вчера бразилските санитарни власти отмениха карантината, наложена на 64 души, които са били в контакт с пациента, след като повторните тестове показаха, че той не е носител на вируса. Бразилският министър на здравеопазването Артур Чиору се изказа против налагането на ограничения за влизане в страната на чужденци, включително от Западна Африка. Според министъра забраните само ще усложнят положението.

Двама души са хоспитализирани с подозрения за ебола в Канада - в Отава и в Белвил, провинция Онтарио, съобщи BBC. И двама пациенти, чиито имена и пол не се съобщават, неотдавна са пристигнали в Канада от Западна Африка.

Американски медии разкриха самоличността на втория пациент от Далас, разболял се от ебола, съобщи Асошиейтед прес. Това е 26-годишната медицинска сестра Нина Фам, която е обслужвала починалия от ебола в тексаска болница либериец Томас Ерек Дънкан. Тя е носела предпазно облекло и още не е установено как се е заразила. Състоянието й стабилно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване