10/14/14 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Турция дава на САЩ бази в битката с ИД

 Турция ще разреши на войски на САЩ и на коалицията да ползват базите й, включително ключово важен обект на около 150 км от сирийската граница, за операции срещу екстремистите от “Ислямска държава” (ИД) в Сирия и Ирак, предадоха агенциите. Представители на администрацията на Обама от известно време приканваха турското правителство

 

да играе по-важна роля

 

в борбата с екстремистите, които са превзели големи райони в Ирак и Сирия и са прогонили бежанци в Турция, припомня АФП.

 

Американски военен екип ще пристигне в Турция тази седмица да договори подробностите по тренировъчната програма на сирийски опозиционни бойци и да обсъди какви въздушни мисии може да се изпълняват от турските бази.

 

Споразумението за ползването на базите идва след два дни преговори в Анкара между турските власти и генерала от резерва Джон Алън, който координира отговора на коалицията на ИД.

 

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл беше съобщил по-рано, че САЩ искат достъп до турските военновъздушни бази, включително тази в Инджирлик, Южна Турция, припомня “Ню Йорк таймс”.

 

Съветничката на Обама за националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Турция се е присъединила към Саудитска Арабия - страна, с която е в обтегнати отношения - в съгласието да помага по тренировъчната програма.

 

По думите на американски официални представители ще са нужни няколко месеца да се даде одобрение за обучението на 5000 опозиционни бойци и още осем месеца за завършване на обучението им.

 

Турция доскоро проявяваше нежелание

 

да се включи в коалицията за борба срещу ИД, защото смята, че това отклонява вниманието от усилията за сваляне на сирийския президент Башар Асад. Правителството й отдавна критикува забавянията в американската тренировъчна програма за сирийската опозиция.

 

Според в. “Гардиън” Турция е поставила условие сирийските опозиционни бойци, които да бъдат обучавани в нейни бази, да са не повече от 4000 души и да бъдат предварително проверени от турското разузнаване.

 

Вестникът се спира на изказване на Сюзан Райс, която подчертава, че САЩ не са искали от Турция

 

да праща свои сухопътни сили

 

в Сирия. Американски официални лица продължават да обсъждат с турците други начини, по които могат да играят важна роля. Те вече са от решаващо значение при опитите да се спре потокът от чуждестранни бойци (в Сирия), както и в усилията да бъде попречено на екстремистите да изнасят петрол през Турция. Така че Турция може да допринася по много начини, отбелязва Райс.

 

Турция не е постигала ново споразумение за предоставяне на военновъздушната си база Инджирлик за ползване от САЩ в борбата срещу групировката “Ислямска държава” и преговорите по въпроса продължават, беше съобщено вчера изненадващо от офиса на премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Турция е постигнала договореност с Вашингтон за обучение на сирийски бунтовници, съобщиха източниците пред репортери, без да уточняват кой ще обучава бунтовниците или къде ще става това. Коментарът по въпроса беше направен, след като съветничката на президента на САЩ за националната сигурност Сюзан Райс заяви по-рано, че Турция се е съгласила да разреши на силите от водената от САЩ военна коалиция да използват нейните бази за операции в Ирак и Сирия.

 

Турските власти поставиха като предварително условие за участието си в коалицията създаването на буферна зона и на забранена за полети зона в Северна Сирия, обучение и въоръжаване на умерената сирийска опозиция и потвърждаване на целта за сваляне на сегашния режим в Дамаск, отбелязва АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване