10/16/14 06:22
(http://pik.bg)

Гърция не изплаща пенсии на български граждани

Гърция не изплаща пенсии на български граждани

Българи, работили в Гърция, продължават да се оплакват, че южната ни съседка бави с години отпускането на пенсия. Проблемът със забавянето на парите е от години и нашият осигурителен институт вчера се похвали със своеобразен пробив - български експерти са обсъждали как да се ускори процедурата с гръцките си колеги.Предали са им и списъци с хората със забавени пенсии. От обясненията на гръцката страна обаче не става ясно как ще бъде разрешен проблемът. Според гръцкото законодателство срокът за изчисляване на пенсиите е 2 години, като заявленията, подадени след 2012 г. щели да се обработват след приключване на работата по по-старите заявления, разяснили гръцките служители на българските си колеги, пише в. "Сега". "Бе поет ангажимент да бъде направена проверка по всеки конкретен случай и българската институция да бъде уведомена. От гръцка страна обясниха, че не съществува дискриминационно разграничение по национален принцип, а срокът за обработка е резултат от съкращенията на персонала в институцията, многобройните промени в законодателството и липсата на софтуерен продукт", обясняват от НОИ.

Над 200 хил. са българите, работещи в Гърция, заедно със сезонните работници, съобщиха в началото на лятото от КНСБ. Във "Фейсбук" пък съществува група "Проблем с пенсиите от Гърция" с 87 души. "Аз все още нямам пенсия. Документите са подадени на 05.12.2011 г. Към много инстанции се обърнах - нищо, включително и към ЕК", е написала през юли жена в групата.

1134 са гръцките пенсии, изплащани на българи. От тях обаче 118 пенсии са спрени поради непредставен гръцки осигурителен номер и данъчен номер. По други причини са спрени още 367 пенсии. От НОИ не успяха да дадат информация колко души са със забавени пенсии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване