10/16/14 05:24
(http://www.klassa.bg/)

ЕС сваля банковата тайна

 От 2017 г. всички страни членки на ЕС трябва да започнат автоматично да обменят банкова тайна. Такова споразумение подписаха министрите на финансите от 28-те членки на ЕС на среща в Люксембург. Така, ако жител на държава от ЕС държи парите си в банка в друга страна членка, то данъчните власти на държавата, чийто гражданин е, ще получават информация за всякакви движения по сметки и натрупани лихви от банкови влогове, съобщи БТА. По този начин укриването на данъци от страна на притежателите на банкови сметки ще се ограничи.

 

Европейските страни изчисляват по 1 трилион евро годишно загуби от укриване на данъци.

 

Австрия, която исторически е сред най-решителните поддръжници на банковата тайна, няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че

 

може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация

 

На нея беше отпусната една допълнителна година за техническа подготовка - до 2018 г., за да въведе мярката. Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг посочи, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 г.

 

Еврокомисарят по въпросите за данъчно облагане и митническия съюз Алгирдас Шемета приветства готовността на Швейцария, която е извън Европейския съюз, да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация.

 

Министрите обсъдиха и начини за съживяване на европейската икономика и подписаха споразумение с швейцарския си колега Евелин Видмер-Шлумпф за край на корпоративното данъчно облагане. Швейцария се съгласи

 

да спре да привлича чуждестранни компании

 

с корпоративни данъци, по-ниски от тези за местните фирми.

 

ДПА коментира, че битката срещу укриването на данъци е международна кауза и всички 28 страни членки трябва да вземат активно участие в затварянето на 'вратичките' в законодателството и да проправят път към смекчаването на банковата тайна. Експерти се опасяват, че до 2017 година, хората, който искат да укрият данъци, ще имат достатъчно време да прехвърлят парите си в други офшорни сметки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване