10/16/14 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Западът и Москва в “битка” за влияние в Сърбия

Путин в Белград. Снимка: официален сайт

Домакинствата в Сърбия са получили нареждане да не простират дрехи по балконите в Белград и да пуснат щорите по маршрута от летището до столицата, откъдето трябва да премине руският президент Владимир Путин.

Не се разрешава също на хора да излизат по балконите. В покрайнините на сръбската столица от началото на седмицата са разположени бронирани машини, изтребители съветско производство Миг-29 и Миг-21 порят небето, а във водите на езерото, образувано от двете реки Дунав и Сава в центъра на Белград, патрулират торпедни катери и канонерки!

Руският ръководител пристига в Белград, за да придаде “блясък” с присъствието си на военния парад, организиран от правителството по повод навършването на 70 години от освобождаването на града от германците. На парада в редици ще преминат 4500 войници, доста по-малко, отколкото са дефилирали преди десетилетия пред “бащицата” на Червения площад.

Близо 40 години не е имало военен парад в Белград и годишнината би минала незабелязано, ако на дипломатическо ниво присъствието на Путин на него не бе възбудило дебати и разногласия. Каква е причината, поради която сръбското ръководство е поканило само президента на Русия, а не, например, и лидерите на Украйна, Казахстан, Грузия и други тогавашни съветски републики, участвали с елитни части в армията на Толбухин, освободила Белград?

Въпросът се задава от посланика на САЩ в Белград Майкъл Кърби. “Каква е целта и ако поводът е годишнината от освобождаването на Белград, защо не са били поканени и високопоставени представители от останалите 12 държави, чиито армии са били част от Червената армия, като например Трета армия на Украйна”, попита в интервю американският дипломат, предизвиквайки бурни реакции сред проруските среди в печата, политиците и обществеността, които съвсем не са за пренебрегване.

Въпросът придоби размери на пиар студена война между САЩ и Русия, а посланикът на Москва в Белград Александър Чепурин спомена за “американска агресивност” и “невиждано историческо незнание”.

Какво е това, което притеснява американци и западняци от визитата на Путин в Белград? Очевидно не е историята. Бившият посланик на Сърбия в Париж професор Предраг Симич каза, че “изказването на Кърби е предупреждение към Белград, че не трябва да пристъпва към по-нататъшно сближаване с Русия, на което САЩ и ЕС не гледат с добро око”.

И тук е същността на въпроса. Русия и Западът са се отдали на битка здраво да привържат Сърбия към своята колесница, една страна с особена тежест върху баланса на силите в района на Западните Балкани. След като загубиха всички възможности за достъп до Балканите, руснаците се опитват със “зъби и нокти” да запазят и да засилят влиянието си в една държава, с която поддържат исторически връзки.

В енергийно отношение сърбите са изключително зависими от руснаците, а руският пазар поглъща почти целия износ на селскостопанска и животновдна продукция на Сърбия.

На политическо ниво Москва подкрепя сърбите по горещата тема за Косово. На другия край на играта на опънато въже западняците предлагат инвестиции и най-вече перспектива за членство на Сърбия в ЕС.

Сърбите сега са призвани да седнат на два стола, всеки от който обаче е носител на проблеми. Те са натискани от Запада да не увеличават и даже да спрат износа за Русия. Ако те обаче го направят ще загинат финансово. В същото време Брюксел слага “нож на гърлото” на сърбите, като ги заплашва, че ще замрази частта от проекта “Южен поток”, която минава през Сърбия, но, от друга страна, петролните рафинерии и газовите мощности са купени от руснаците.

Самите сърби или поне техните лидери не смятат, че трябва да решат “с кого да вървят и кого да оставят”. Премиерът Александър Вучич говори за “патриотично горда и независима Сърбия” и смята, че с парада пред Путин “се възражда ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване