10/16/14 22:05
(http://e-vestnik.bg/)

Полша очаква канонизиране на отец Попелушко, 30 години след трагичната му смърт

Франс прес

Едва отърсили се от вълнението от канонизирането на “техния” папа Йоан Павел Втори, полските католици се готвят да отбележат утре 30-годишнина от убийството на отец Йежи Попелушко с надеждата скоро и той да бъде обявен за светец.

Убит от трима членове на полската комунистическа тайна полиция през 1984 г., свещеникът бе обявен за блажен като мъченик през 2010 г., но за да стане светец, трябва да му се припише грижливо проверено “чудо”.

А Католическата църква започна миналия месец разследване във Франция за “предполагаемо чудотворно изцеление” преди две години в парижко предградие на агонизиращ пациент с рядка форма на левкемия. Бързото му оздравяване станало, след като местен свещеник се помолил “за намесата на Йежи Попелушко”.

Поради опасенията си от критики и скептицизъм в днешното общество, Католическата църква провежда изключително щателно двойно разследване, първо на местно ниво, а след това във Ватикана, с помощта на медицински експерти, преди да признае чудо.

В коментари пред журналисти вчера във Варшава по време на научна конференция за наследството на Попелушко, кардинал Кажимеж Нич призова полските медии да не се опитват да тълкуват дошлите от Франция новини и да запазят мълчание, докато Конгрегацията по въпросите на канонизацията си свърши работата и папа Франциск, като най-висша инстанция, евентуално обяви чудо.

Нич, който е архиепископ на Варшава, говори за ангажираността на бившия свещеник на синдиката “Солидарност” в подкрепа на “клаузата на свободата на убеждение”, впрочем вече вписана в полското законодателство, за лекарското съсловие. Тази клауза позволява на докторите да отказват някои медицински процедури, ако са в разрез с личния им морал. В закона не се уточняват процедурите, но става дума главно за абортите и оплождането ин витро, които се отхвърлят от Католическата църква.

“Блаженият отец Йежи уважаваше човешката свобода и свободата на убежденията. Нека не решаваме вместо възрастните. Нека не ограничаваме ничия свобода”, заяви кардинал Нич.

Убитият на 37-годишна възраст отец Попелушко символизира за поляците общата борба на демократичната опозиция и Католическата църква срещу тоталитарния режим.

На неговите “меси за родината”, отслужвани след силовите мерки на генерал Войчех Ярузелски срещу “Солидарност” през декември 1981 г., се събирали хиляди вярващи, което предизвикало гнева на комунистическите власти.

Свещеникът бил отвлечен от трима офицери на политическата полиция на 19 октомври 1984 г. Похитителите му го изтезавали до смърт и го хвърлили във водите на Висла, на 120 км северно от Варшава.

След шумен процес тримата полицаи, извършили престъплението, получиха през 1985 г. тежки присъди затвор, а след това бяха частично амнистирани. Поръчителите на убийството обаче така и не бяха разкрити.

Шефът на полицаите убийци Гжегож Пьотровски, освободен след 15 години затвор, според полски медии се е захванал с журналистика и публикува остро антирелигиозни статии с груб език.

Участниците във вчерашната конференция не разкриха нова информация за смъртта на Попелушко. На нея обаче бяха разказани неизвестни епизоди от живота на свещеника мъченик в негова възхвала.

Например, преподавателката от Варшавския университет “Кардинал Вишински” Милена Кинджук, авторка на книга за яростните нападки на тогавашния печат срещу Попелушко, разказа как той се съпротивил, когато негови приятели се опитали да го убедят да осъди публично генерал Ярузелски. “Боря се със злото, не с човека”, обяснил свещеникът според хора от обкръжението му.

Утре ще се отслужи тържествена меса в църквата на Попелушко в столичния жилищен квартал Жолибож. Тя ще бъде последвана от художествена програма с участието на редица известни актьори и певци.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване