10/16/14 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Правят мондиал за джихадисти в Либия

 В Либия ще се проведе световно първенство по футбол за терористи и джихадисти, съобщи ТАСС, позовавайки се на местни медии. В него ще участват ислямисти, воюващи в Ирак, Сирия, Афганистан, Египет и Либия, заявили от групировката Ислямска държава, която е негов организатор.

 

Организационният комитет, в който влизат бивши спортисти, е решил да промени правилата на

 

най-популярната игра

 

в съответствие с шериата, но планираните промени още не са оповестени.

 

Според либийските медии „мондиалът“ ще се проведе в град Дерна на Средиземно море, разположен на 150 км източно от Бенгази – „люлката на либийската революция”. Не е известно обаче как смятат да се придвижат дотам джихадистките „национални гарнитури“.

 

В момента радикални ислямистки групировки държат под свой контрол Бенгази, както и либийската столица Триполи.

 

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама потвърди единството на антиджихадистката коалиция, но призна, че е силно разтревожен от ситуацията в сирийския град Кобане, половината от който вече е под контрола на групировката ИД, предаде АП.

 

Силно сме разтревожени от ситуацията във и около Кобане, каза Обама на среща във военновъздушната база Андрюс, Мериленд, с висши военни от 22-те страни, присъединили се към коалицията.

 

Американската армия заяви, че интензивните удари на американски и саудитски самолети през последните дни са „забавили настъплението“ на ИД срещу Кобане, отбраняван от кюрдски бойци.

 

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че засилването на въздушните удари е попречило градът на турската граница да падне изцяло в ръцете на джихадистите, които вече владеят 50% от него.

 

Кюрдите вече контролират само западните райони, един северен квартал и част от градския център и се опитват да си върнат контрола над кварталите, завладени от ИД. Във вторник те успяха да възстановят контрола си над стратегически хълм западно от града.

 

В Ирак въпреки американските въздkшни удари ИД напредва в провинция Анбар, част от която контролира от началото на годината. Джихадистите са затегнали обръча около град Амрия ал Фалуджа,

 

един от последните бастиони на армията в сунитската провинция.

 

В Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че двамата с руския външен министър Сергей Лавров са решили да засилят обмена на разузнавателна информация за ИД. Кери също така изрази увереност, че Турция ще разреши на международната коалиция да използва „някои свои съоръжения”. Турция отрече да има ново споразумение с Вашингтон, разрешаващо на коалицията достъп до базите й. Анкара иска създаването на буферна зона на границата със Сирия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване