10/16/14 05:05
(http://www.klassa.bg/)

Първи звънец за депутатите на 27 октомври

 Първият звънец на 43-тото НС ще бъде ударен тържествено на 27 октомври – понеделник, точно в 14 часа. Датата обяви вчера президентът Росен Плевнелиев, който е длъжен по конституция да свика депутатите за учредително заседание до месец след изборите. Той посочи деня след среща на „Дондуков” 2 с представители на формациите, които попаднаха в новия състав на НС. На поканата за разговори

 

откликнаха всички осем

 

парламентарно представени сили, макар че лидерът на „Атака” Волен Сидеров демонстративно закъсня, а после и си тръгна преждевременно ядосан. Причина за недоволството му бе, че на сбирката на политическия елит не бяха допуснати медии. Освен това Сидеров не хареса датата, която президентът предложил още в началото на разговорите. На масата за преговори на „Дондуков” 2 партиите кръстосали две позиции за старта на НС. Зад идеята за по-спешно свикване на парламента между 20 и 22 октомври освен Сидеров застанали и левите в парламента – БСП и АБВ. Отдясно пък се чули идеи за първи звънец чак в последните дни на месеца. След обсъждането на всички варианти в крайна сметка държавният глава решил да заеме златната среда, като посочи 27 октомври. Така депутатите ще напълнят кулоарите на НС точно в деня, в който народната традиция почита Мишинден - с куп ритуали срещу заразните гризачи.

 

Президентът от своя страна определи датата като „добра”. „Да, има много спешни задачи за вършене, но най-важната от всички е 43-тото НС да тръгне с летящ старт, да тръгне с добре подготвени решения, а

 

не с проблеми и неразбирателство

 

аргументира Плевнелиев решението си да не избързва твърде много с първия звънец. При разговорите той призовал политиците началото на новия парламент да бъде белязано с декларация на приоритетите, под която да се подпишат всички. Плевнелиев припомни, че е поискал това и от предишното НС, което не успя да изкара мандата си, но депутатите в него не го послушали.

 

На вчерашната среща на „Дондуков” 2 формациите обсъдили и ключовите първи задачи, с които трябва да се захванат в първите дни от своята работа. Сред тях са актуализацията на бюджета за 2014 година и подготовката на този за следващата, решаване на казуса с КТБ, спешна адаптация на европейски директиви, включително и тази за гарантиране изплащането на депозитите до 100 000 евро, както и мерки в енергетиката. В тази връзка Плевнелиев обеща, че служебният кабинет ще предостави на парламентарните сили всички

 

актуални цифри за финансовото състояние на държавата.

 

Той призова формациите да приемат и декларация за „широко политическо съгласие за реформи”, като сам посочи някои от секторите - пенсионна система, здравеопазване, енергетика, администрация, сектор „Сигурност”, правораздаване.

 

Когато 43-тото НС започне работа, Плевнелиев ще свика нов тур консултации след тези, които провежда ГЕРБ в момента за намиране на успешна формула за кабинет. След това ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, който ще отиде в ръцете на Бойко Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване