10/16/14 16:23
(http://pik.bg)

Финансистът Емил Хърсев: Нормално, естествено и логично решение е ПИБ и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите

Финансистът Емил Хърсев: Нормално, естествено и логично решение е ПИБ и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите

Нормално, естествено и логично решение е Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите. Това заяви финансистът Емил Хърсев.

Българските банки работят дискриминационно спрямо тези с чужда собственост, които получават средства от централите-майки навън. Според него няма опасност за вложителите, защото става въпрос за ценова конкуренция, което е нещо нормално. Заради валутния борд е забранено рефинансирането на банките у нас.

Чуждите финансови институции обаче получават рефинансиране от Европейската централна банка. Докато България още не е в еврозоната. Лихвата, по която се подпомогна ПИБ с одобрението на Европейската комисия е 10 пъти по-голяма от тази на банките от еврозоната, които получават помощи от ЕЦБ, обясни Хърсев.

Например държавни помощи получиха в Италия няколко банки, сред които и Уникредит на стойност 27 млрд. евро при лихва от 0.25%. На гръцките банки се изляха 20 млрд. евро на същата лихва. Докато в България са дескриминирани - лихвата на помощта е 2.2%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване