10/16/14 05:08
(http://www.klassa.bg/)

Храм на Диана разкрит в античния град Рациария

 Доказателства, че значимо светилище, посветено на богинята Диана, е съществувало в антична Рациария, са открили археолозите, които за втора поредна година проучват мястото, където се намират останките от римския град. Категоричен за това, че в Рациария е съществувал храм на богинята на лова и семейното огнище Диана е доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей  (НАИМ) при БАН , който е ръководител на разкопките.

 

Екипът, проучващ Ра­­циария, включва археолози от Регионален исторически музей – Видин (РИМ), доц. Иво Топалилов от Шумен­ския университет и  Николай Русев, докторант в НАИМ-БАН.

 

„Тази година общият параметър на разкопките е по-голям, отколкото през миналата година”, посочи доц. Димитров. Той обясни, че това се дължи както вече на поставената през 2013 г. основа, така и на по-голямото финансиране, получено за тазгодишните проучвания, за които от Минис­терството на културата бяха отпуснати 80 000 лв., най-голямото финансиране за археологически обект в България, дадено тази година от културното ведомство.

 

Очакванията са тази година резултатите от разкопките да позволят да се види начинът, по който оттук нататък Рациария може да се развива.

 

„Това е изключително важно за видинската об­­щественост – да се разбере какво точно правим и какво бихме могли да направим. На територията на антична Рациария са запазени и благодарение на едно ежегодно финансиране могат да се разкрият архитектурни съоръжения, които да се реставрират и да се експонират – това е и основната цел. Сред тези съоръжения са крепостните стени, защото това е

 

една мощна и много представителна римска крепост

 

както и сградите – административни, дори и някои частни, които са запазени във вътрешността на Рациария, каквито са резиденцията на провинциалния управител, късноантичната баня, която започнахме да проучваме миналата година. Като цяло отстраняването на насипите със специална техника и повечето работници, с които разполагаме, ни дават възможност да съберем запазилите се археологически материали. Не е лишен обектът от находки, които за науката имат сериозна стойност”, заяви доц. Здравко Димитров. През 2-ри век

 

Рациария е римска колония, която според римското право е град, равен като статус на столицата Рим. Само три такива римски града има в българските земи днес – Рациария, Ескус до с. Гиген и Делтум до Бургас, напомни ръководителят на разкопките.

 

Той обясни, че усилията за разкриване на архитектурните комплекси, които след това да бъдат реставрирани, консервирани и експонирани, са започнали от резиденцията на провинциалния управител, където през тази година е работено най-много – с най-много техника и човешка сила. „Можем да се похвалим с това, че две седмици преди края на разкопките резиденцията е разкрита в общите й очертания, а те са доста големи – може би 2-3 декара площ, най-голямата подобна сграда, разкрита до този момент в Северна Бъл­гария, специално от този период, 4-6 век”, посочи ръководителят на проучванията. Именно тази сграда, смята доц. Димитров, би могла да бъде центърът,

 

акцентът на един бъдещ туристически обект

 

затова и отсега се полагат усилия за временната й консервация, а в бъдеще трябва да се направят проекти и за реставрация.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване