10/17/14 06:23
(http://www.klassa.bg/)

Захариева: Няма искане за ново поскъпване на тока

 Не е внесено искане за ново увеличение от 1 януари на цената на тока, обяви вчера вицепремиерът по икономическата политика и регионален министър в служебното правителство Екатерина Захариева. „Четох в медиите няколко пъти, но нито регулаторът е казал такова нещо, нито е внесено искане, това са спекулации”, каза тя.
По повод отложеното заседание на енергийния борд Захариева каза, че то е заради промените в Закона за енергетиката. Те ще са готови днес (вчера – бел. авт.), обясни вицепремиерът. Те касаят
назначаването
на комисарите
от Народното събрание
Освен това се предвижда ДКЕВР да бъде разделена на два състава - воден и енергиен. Най-късно днес проектозаконът трябва да бъде изпратен на участниците в борда и да бъде оповестен на сайта на МС, уточни Захариева.
Пак вчера от Българския енергиен и минен форум обявиха разписана от тях радикална оздравителна програма за българската енергетика.  Според нея е необходимо НЕК да се преструктурира в холдинг с 3-4 търговски дружества - НЕК инвестиции, НЕК електропроизводство, НЕК обществен доставчик, НЕК търговия. С това ще се “изсветли” структурата на разходите, смятат от неправителствената организация
Ако това
не се направи,
само ще се вдига цената на тока
като най-елементарна мярка, коментира Иван Хиновски от енергийния форум.
Друго предложение е да се направи експресен одит на енергийните дружества.
Правителството да инициира разговори за промяна на договорите за американските централи, настояват още от там.
По отношение на ВЕИ централите експертите предлагат тези над 200 киловата да бъдат разделени в няколко групи и да им се направи обстоен анализ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване