10/17/14 06:27
(http://www.klassa.bg/)

Йотингер: Приветстваме „Южен поток”, но той не е приоритет

 Проектът “Южен поток” не е европейски приоритет, заяви на пресконференция вчера еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Приветстваме този проект, но той не е приоритет, защото не би доставил газ от нов източник, допълни еврокомисарят, цитиран от БТА. По неговите думи “Южен поток” може да бъде готов след три години, но засега не е решение на проблемите.

 

Междувременно тиражираният италиански всекидневник „Кориере дела сера” съобщи, че има голяма вероятност италианският държавен концерн Eni да излезе от „Южен поток”. Без значение е фактът, че в българското пристанище Бургас дъщерната му фирма Saipem вече е започнала заваряването на тръбите, които ще бъдат положени по дъното на Черно море. На първо време Eni може да намали наполовина участието си в него от 20% на 10%, посочва изданието.

 

Поскъпването на проекта с близо 50%, за което стана ясно миналата седмица, и санкциите срещу Русия са причини за обмисляните действия от Eni.

 

Досега делът на концерна се изчисляваше на 250 млн. евро, но тази сума теоретично можела да нарасне до 2,8 млрд. Шефовете на Eni вече били подсказали на „Газпром”, че ако не намери допълнително финансиране от международен банков консорциум, оттеглянето на Eni би било съвсем закономерно.

 

Както стана ясно през седмицата, заради опасенията на чуждите банки за ефекта от санкциите срещу Москва осигуряването на кредити за подводната част се отлага леко във времето.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване