10/17/14 06:34
(http://www.klassa.bg/)

Путин обвини Обама във враждебност

 Руският президент Владимир Путин обвини в интервю за сръбския всекидневник “Политика” американския си колега Барак Обама във враждебно отношение към Русия.

 

В интервюто, публикувано в навечерието на официално посещение на Путин в Белград, руският президент предупреждава САЩ и съюзниците им за опасностите, които крият „опитите за шантажиране на Русия за стратегическата стабилност” в света. Путин се позовава на реч на Обама пред Общото събрание на ООН, в която американският президент цитира сред

 

най-големите глобални

 

заплахи

 

агресията, както той каза, на Русия в Европа, имайки предвид украинската криза. „Добавяйки тези изказвания към санкциите срещу цели отрасли на нашата икономика, наложени от САЩ и техните западни съюзници, не бихме могли да определим това поведение другояче, освен като враждебно”, казва руският държавен глава.

 

Той настоява Вашингтон и съюзниците им да вземат под внимание интересите на Москва, вместо за прибягват до натиск. Путин подчертава, че в този случай Русия е била отворена за помирение. „Ние сме готови да водим градивен диалог, основаващ се на принципите за равнопоставеност и сериозно зачитане на интересите на другата страна”, каза той. „Надяваме се нашите партньори да осъзнаят безразсъдството на

 

опитите за

 

изнудване

 

на Русия и да си припомнят какво може да причини на стратегическата стабилност в света конфликтът между големите ядрени сили”, заявява в интервюто Путин.

 

Руският президент обвинява САЩ, че са предизвикали кризата в Украйна, за да припишат след това отговорността на Русия. “Вашингтон активно поддържаше Майдана”, протестната кампания срещу украинския президент Виктор Янукович, “и започна да обвинява Русия, когато неговите протежета в Киев, с бесния си национализъм настроиха срещу себе си голяма част от Украйна и тласнаха страната към гражданска война”, казва Путин.

 

Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод “Южен поток”, отбелязва руският президент в интервюто за в. “Политика”.

 

Осъществяването на проекта “Южен поток” се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин. „Южен поток” ще допринесе значително за цялостната енергийна сигурност в Европа. Той ще е от полза за всички, както за Русия, така и за европейските потребители, включително Сърбия”, изтъква той.Междувременно шефът на Пентагона Чък Хейгъл заяви, че армията на САЩ трябва да бъде готова за среща с руската армия. “Изискванията към армията на САЩ ще стават все по-високи, разнообразни и сложни. Терористичната заплаха ще я има още дълго време, но ние трябва да сме готови и за сблъсък с ревизионистка Русия, с нейната

 

съвременна и

 

боеспособна

 

армия, стояща на прага на НАТО”, заяви Хейгъл. Хейгъл отбелязва, че в днешно време достъпът до разрушителни технологии и мощно въоръжение имат не само отделните държави, но и “недържавни субекти”. “Призракът на т.нар. хибридна война става все по-актуален. Високите оръжейни технологии вече се използват дори от терористите”, обръща внимание шефът на Пентагона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване