10/17/14 06:29
(http://www.klassa.bg/)

САЩ местят базата си от Ново село в Корен

 Американските спецсили са харесали полигона край Корен за своите тренировъчни мисии. Янките сериозно обмислят да сменят щабквартирата на сухопътните си войски в България от сливенското Ново село с Хасковско.

 

От 6 до 16 октомври US части за пръв път тренираха с българските си колеги на най-големия сухопътен полигон в страната ни и не скриха, че са останали очаровани. Според тях теренът бил много по-близък до реалистичния дори и от собствената им тренировъчна база в Хохенфелц, Германия. Там било прекалено равно, докато у нас пресеченият терен и огромното пространство от над 400 дка между селата Малево, Остър камък и Корен били идеални за трениране на по-голям набор от тактически задачи. “Много бяха доволни - и началникът на техния контингент, и американската посланичка. Устройвало ги, че полигонът е по-голям от Ново село”, сподели командващият сухопътните сили на БА ген.-майор Андрей Боцев. Той бе изключително доволен от видяното вчера край Корен, понеже станало ясно, че подготовката на нашите бойци е напълно равностойна дори на елитните американски подразделения, какъвто се явява корпусът на Морската пехота.

 

Над 900 български и американски военни тренираха нападения, отбрана и специални операции в учението за сертифициране на родната 5-а батальонна бойна група. Учението “Ответен удар 2014” бе заключителното в 6-месечното обучение на хасковския механизиран батальон, който съставлява ядрото на бойната група. Към местната пехота са добавени разузнавателни и свързочни части от други поделения на страната. Ген. Боцев обаче увери, че хасковлии няма да участват в бойни действия срещу Ислямска държава например, въпреки че тъкмо НАТО обмисля военна операция в Сирия и Иран. За действия извън ЕС бойните части трябвало да преминат и през международна сертификация. За такава била подадена само карловската 61-ва механизирана бригада.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване