10/17/14 08:16
(http://pik.bg)

Сестра дари бъбрек на брат си след 4 години напразно чакане на донор

Сестра дари бъбрек на брат си след 4 години напразно чакане на донор

В Седмицата на донорството 48-годишен мъж получи шанс за втори живот, след като сестра му дари единия си бъбрек, съобщава „Преса”. След 4 години на хемодиализа и в краен стадий на бъбречна недостатъчност във вторник Рамиз Талипов беше опериран от екипа на началника на клиниката по урология към Александровска болница проф. Петър Симеонов.

„Той беше в листата на чакащите повече от 4 години. Това не беше живот за него, Рамиз си отиваше. Щяхме да го изгубим, ако бяхме почакали още малко”, разказа през сълзи Емине Талипова. 46-годишната жена сподели, че не е изпитала страх нито преди, нито след операцията, че с един бъбрек ще се справя по-трудно с ежедневните си задължения. „Единственото, което ме интересуваше, е дали брат ми ще приеме органа. Радостта ми е голяма, попаднахме на страхотен екип от специалисти, на които дължи много”, умили се Емине. Тя призова повече хора „да са смели колкото мен и да помагат на изпаднал в нужда”.

Действително това е бил последният шанс за живот на Рамиз, който е отделял едва по 40-50 мл урина дневно. „Нормално човек отделя по 1,5-2 литра урина на ден. През първите 24 часа след операцията пациентът изхвърли 12,3 литра. Това означава, че новият му бъбрек се справял повече от страхотно”, обясни проф. Симеонов. 

След седмица, ако всичко е наред, Рамиз и Емине ще могат да се приберат вкъщи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване