10/17/14 22:10
(http://e-vestnik.bg/)

Софи Хана: „Моят“ Еркюл Поаро е абсолютно същият като този на Агата Кристи

Агата Кристи, Софи Хана и новият й роман. Колаж: е-вестник

Софи Хана бе избрана от наследниците на Агата Кристи, за да заплете нова мистерия със световноизвестния детектив Еркюл Поаро. Беше й гласувано огромно доверие, което тя оправда с романа „Убийства с инициали“. Критиците и читателите по света, които вече са имали удоволствието да прочетат книгата, се изказват ласкаво както за сюжета, така и за върнатия към живот образ на Поаро. Романът основателно е обявен за литературна сензация на годината и вече оглавява повечето световни класации. В България „Убийства с инициали“ излиза, с логото на издателство „Ера“в превод на Юлия Чернева.

Софи Хана е родена през 1971 г. в Манчестър, Великобритания. Пише поезия и книги за деца, но е по-известна с криминалните си романи. Трилърът The Carrier й донася националната годишна награда за литература Specsavers, а две други нейни произведения са адаптирани за телевизионния екран. През 2004 г. Софи печели първа награда в конкурса „Дафни дю Морие”. Живее в Кеймбридж със съпруга и двете си деца.

- С романа си „Убийства с инициали” вие възкресихте Еркюл Поаро и създателката му Агата Кристи. Вярвате ли, че авторите и героите им са безсмъртни?

- Авторите (за съжаление!) не са безсмъртни, макар че книгите и героите, които създават, могат да ги надживеят. Поаро също не бе истински възкресен – той си беше съвсем жив във въображаемия свят, откакто Агата Кристи го създаде! И в моя роман определено не съм направила глупостта да го връщам от света на мъртвите. Защото Агата го уби в „Завесата. Последният случай на Поаро“ и аз не бих отменила нито едно нейно творческо решение. Все пак, между 1928 и 1932 г. тя не е писала романи с негово участие, така че в моя роман с Поаро – „Убийства с инициали“, действието се развива в този отрязък от време. Вместо да го съживявам, просто писах за по-ранен период от живота му. И, разбира се, Поаро в известен смисъл е безсмъртен, защото целият свят го обича вече толкова време, което прави и Агата Кристи по своему вечна.

- Каква е приликата между вашия Поаро и този на Агата Кристи?

- Много се постарах да направя „моя“ Поаро абсолютно същия като този на Агата във всяко едно отношение! Би било грехота да го променям, а и не исках. Какъв е смисълът да пишеш за герой, създаден от друг, ако след това се опитваш да го пресътворяваш? Исках моят Еркюл Поаро да е като онзи, когото срещнах в романите на Агата Кристи и в когото се влюбих.

- А разликата?

- Новото, с което допринесох, е сюжетът на този конкретен роман – нов случай, който Поаро да разреши!

- Какво престъпление разследва Поаро във вашия роман и защо избрахте то да е точно такова?

- В моя роман Поаро трябва да разкрие три убийства, извършени в луксозен лондонски хотел. Трима гости са открити мъртви, заключени в различни стаи, всеки с копче за ръкавели в устата, върху което са изписани инициали… Няма да кажа повече, защото ме е страх, че ще разкрия твърде много! Първоначално идеята беше да е нещо типично за Агата Кристи – завръзка/разрешение. От няколко години обмислях сюжет за криминален роман, който не бих могла да причисля към моите съвременни психотрилъри. След телефонен разговор с агента ми, в който той ми съобщи за възможността аз да напиша роман за Поаро, изведнъж си помислих: „О, ето защо досега не можах да пресъздам хрумването си. Това не е съвременна идея, а от златните детективски години. Ще бъде перфектна мистерия за Еркюл Поаро“. След като вече ми беше хрумнало, имайте предвид, че Поаро ми е възможно най-любимият (и смятам, най-великият) измислен ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване