10/17/14 06:36
(http://www.klassa.bg/)

Сърбия го награди с най-висшия си орден

 Президентът на Сърбия Томислав Николич награди вчера президента на Русия Владимир Путин с орден на Република Сърбия 1-ва степен, предаде РИА Новости.

 

„Скъпи братко, Владимир, сръбският народ се гордее, че ти носиш най-висшия сръбски орден”, заяви на руски език Николич. Той каза, че Сърбия вижда в Русия искрен и голям приятел и високо оценява помощта на Москва за запазване на териториалната цялост и суверенитет, особено що се отнася до Косово. Сърбия няма да застраши морала си с каквото и да е лошо поведение спрямо Русия, подчерта Николич.

 

“Така Сърбия показва, че мисли по начина, по който са мислели предците ни, и учи децата си да обичат Русия. Всичко ни свързва - не само общият славянски произход, език, вяра, традиция, култура, а и това, че винаги сме били на една и съща страна”, каза сръбският президент.

 

„Искам да ви уверя в това, че Русия, както и в предишни времена винаги ще възприема Сърбия като най-близкия съюзник, най-близкия родственик”, отговори Владимир Путин.

 

Той добави, че двете страни имат много общо в миналото и имат добро бъдеще.

 

Путин напомни, че преди 70 години са водени борби за освобождението на Белград и направи оценката, че това е била “обща борба за правилното нещо”.

 

Що се отнася до Косово, чиято независимост Русия не признава, Путин каза, че официална Москва е заела принципна позиция, която се основава не само на приятелските отношения между двете страни, а и на международното право.

 

Путин пристигна в Белград по покана на Николич на няколкочасова визита. Руският лидер бе почетен гост на военния парад, въздушната част на който до голяма степен бе осигурена от руската пилотна група “Стрижи”. По време на визитата в Белград бе подписан пакет от двустранни документи, в това число в сферата на развитието на военнотехническото сътрудничество, енергетиката и железопътния транспорт.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване