10/17/14 06:31
(http://www.klassa.bg/)

Цветан Василев сигурно се страхува от вложителите

 "Цветан Василев очевидно има основания да се притеснява от гнева на вложителите, които не могат да получат парите си."

 

Така зам. главният прокурор Борислав Сарафов коментира пред агенция ПИК твърденията на адвокатите на мажоритарния собственик на КТБ, че се готвела физическа разправа с клиента им. Зам. главният прокурор беше категоричен, че сигнал за подобна заплаха не е постъпвал в държавното обвинение. „По отношение на въпроса, който ми зададохте - дали Василев има основания да се притеснява за живота си, единственото, което мога да ви кажа, е, че предполагам, че неговите притеснения могат да дойдат от гневните вложители, които и до момента нямат достъп до средствата си", подчерта Сарафов. Той коментира и новото дело, което беше образувано срещу мажоритарния собственик на КТБ и съпругата му Антоанета Василева за пране на пари. "Разследването срещу Цветан Василев и съпругата му е в ход. Към момента няма повдигнати обвинения. Смятам, че досъдебното производство ще приключи в разумен срок", обясни Сарафов и допълни, че българските магистрати очакват решението на сръбските им колеги за екстрадицията на Цветан Василев от Белград. Ако бизнесменът бъде предаден на родното правосъдие, разследванията срещу него ще се водят значително по-бързо, смятат от държавното обвинение.

 

Подуправителят на БНБ Димитър Костов вчера е разговарял с представители на вложителите в КТБ и е поел ангажимент до 20 ноември да има яснота за съдбата на банката. Това е датата, на която изтича спецнадзорът над трезора. Костов категорично заяви, че спецнадзорът няма да се удължава, каза пред "Монитор" Даниел Божилов от фейсбук групата КТБalive. Костов отрекъл да се извършва продажба на активи на КТБ.

 

Австрийската компания ЕПИК не е представила в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява двама от основните акционери в КТБ – ВТБ "Капитал" и контролираната от Оманския фонд Bulgarian Acquisition Company. Представила е само редовни оторизационни документи, подписани от "Бромак" на Цветан Василев, както и мандатно писмо от Оманския фонд, който обаче не е пряк акционер в трезора. Това обявиха от Централната банка вчера по повод информациите, че ЕПИК представлява и тримата основни акционери в КТБ, разработила е няколко варианта за спасяване на поставената под спецнадзор банка и желае да я рекапитализира с 600 млн. лв.

 

ЕПИК не са представили и поисканите от БНБ документи, че акционерите, които евентуално представлява, са готови да осигурят и реално разполагат с нужните за оздравяване на КТБ средства. Австрийският фонд досега не е показал и планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ "Виктория", посочват от Централната банка.

 

В писмо от 3 октомври БНБ отново поискала посочените документи. Отговор от ЕПИК и досега нямало.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване