10/18/14 07:51
(http://www.klassa.bg/)

Василев заплашва политици заради закона за КТБ

 Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев притиска видни хора от политическия и икономическия живот у нас с искане да забавят публикуването на одитния доклад на БНБ за поставения под спецнадзор трезор, както и да не подкрепят законопроекта на ДПС за банката.

 

Това обяви сензационно вчера агенция ПИК, като посочи, че информацията е потвърдена от няколко независими един от друг източника. Според тях Василев, който в момента е в Белград с мярка за неотклонение „подписка”, лично звънял по телефона и заплашвал политици и икономисти, че ако искането му не бъде изпълнено, „щял да предприеме адекватни действия срещу тях”. Агенцията твърди, че обвиняемият за източването на близо 206 млн. лева от КТБ бизнесмен отправил чрез посредници и заплахи срещу двамата автори на законопроекта за трезора - депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев.

 

Чрез трети лица той предупредил

 

народните представители „да не бързат с внасянето на законопроекта”, чиято цел е да разкрие кой се е разпореждал с активите на банката, придобити с пари на вложителите в нея.

 

Според агенцията въпросните „адекватни действия” включвали и заплаха, че следващия петък Василев щял да свика в Белград извънредна пресконференция, на която да покани само екипи на bTV, Нова ТV и БНТ. Пред отбраните медии щял да наговори компромати, които едва ли не щели да преобърнат хода на историята в България. Мажоритарният собственик на КТБ искал да свика пресконференцията именно тогава, защото ще е само три дни преди старта на новото НС, който е насрочен за 27 октомври. По този начин искал да извива ръцете на политици от всички групи, за да не гласуват законопроекта.

 

Пред ПИК в коментар на разкритията Делян Пеевски ги потвърди, като отсече, че няма да се поддаде на какъвто и да било натиск. „Няма да се поддам на заплахите на Цветан Василев. Както и преди съм казвал, този човек за мен не съществува. Аз и моите колеги от ДПС

 

ще внесем законопроекта за КТБ

 

на всяка цена още в първия ден на новото Народно събрание. Ще поискаме да се стигне докрай в разплитането на възела кой открадна парите на вложителите от КТБ”, посочи той.

 

По данните на ПИК причината за притеснението на Василев е фактът, че предстои законът да бъде внесен още в първия ден от старта на парламента. Той бил ужасен и от информациите, че одитният доклад за КТБ, който се очаква да бъде представен този понеделник, ще разкрие фрапиращ капиталов недостиг в трезора. „Дупката” щяла да бъде в размер на няколко милиарда лева, твърди агенцията. И докато докладът ще обяви само наличната дупка, според ПИК законопроектът на ДПС предвижда и поредица от мерки, които да

 

разкрият кой точно е източвал

 

банката и къде са отишли парите. Според агенцията една от мерките, които се предвиждат в документа, е държавата да наеме авторитетна международна разследваща фирма с опит във финансовото разузнаване, която да се заеме с делата на закъсалата банка. Пред агенцията от ДПС коментирали също така: „Нека излезе веднъж завинаги цялата истина за КТБ - за всички кредити, обезпеченията към тях, има ли ги, няма ли ги. Трябва да се издирят и всички активи, придобити от собствениците с пари на вложителите, както и купеното имущество на банката - у нас и по света. Нека се види какво се е случвало преди затварянето на банката, както и след нейното затваряне - по време на квестурата. Както и да се установи и кои лица са се разпореждали с активи след запора на КТБ”. Законопроектът предвиждал и старателно проследяване на паричните потоци в посока от и към офшорни фирми, свързани с главните акционери в КТБ. Друга идея на движението според ПИК е България светкавично да се присъедини към Европейския банков съюз, което според ДПС би ускорило установяването на скандалните истини около КТБ и нейните босове, оставили стотици хиляди обикновени вложители и депозитари без достъп до паричните им средства.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване