10/18/14 07:34
(http://www.klassa.bg/)

Делят България на девет туристически района

 В България ще бъдат обособени девет туристически района, всеки от които се отличава със своята уникалност и специфика. Това предвижда концепцията за туристическо райониране на България, която бе представена вчера по време на Международното туристическо изложение “Пла­нините на България - гостоприемство в четири сезона” от проф. Васил Маринов от Софийския университет.

 

Според новото разпределение на картата на страната ще се появят районите Дунав с център Русе и специализация културен и круизен туризъм, Стара планина със седалище във Велико Търново и основен акцент планински и екотуризъм. В Долината на розите с център Казанлък ще развиват с приоритет здравния и културния туризъм. Управ­лението на район Тракия ще се прави от Пловдив, а специализацията му е културен и винен туризъм. За регион Родопи с център Смолян е предвидено да се наблегне на планинския и селския туризъм, а

 

в Рила – Пирин се акцентира и на религиозния туризъм

 

Центровете на региони Северно и Южно Чер­но­морие са двата ни най-големи морски града. Деветият регион е София, чийто приоритет ще бъде делови и културен туризъм. Още през следващата седмица проектът ще бъде качен на сайта на икономическото министерство за обществено обсъждане, стана ясно вчера. Разделянето на страната на туристически райони се изисква от Закона за туризма, който беше приет през миналата година. Проектът е финансиран от МИЕ и е осъществен съвместно с колектив от водещи български научни работници и преподаватели. В предишни разработки се предвиждаше туристическите региони да съвпадат с обособените сега шест икономически центъра.

 

“За мен е необяснимо как е допуснат подобен пропуск, каза зам.-министър Ботев по време на дискусията. В исторически цивилизационен план свещената за траките планина Родопа е описана още от всички древни автори, а Долината на розите е знакова за България и може би най-познатият от маркетингова гледна точка район в България за цяла Европа, та до Япония, Ки­­тай, Америка”, допълни той.

 

По време на форума представителите на туристическия бранш поискаха бъдещото Народно събрание  

 

да включи в структурата си комисия по туризъм

 

с широки правомощия по отношение финансирането на националните реклама, маркетинг и промоции. Според тях освен това е необходимо да има министерство на туризма в структурата на следващото правителство. Необходимо е също така  да се реши статутът на планинските курорти. Според представителите на бранша увеличението на търговските аташета, които отговарят за туризма в основните партниращи на България страни, също ще допринесе за ръст на чуждестранните туристи.

 

В единадесетото издание на борсата участват 64 изложителя и 27 общини. Сред гостите има представители на Тексас, САЩ и Комотини, Гърция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване