10/18/14 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Москва отправя газови заплахи

 “Брюксел се страхува от спиране на газовите доставки от Русия”, пише на първа страница “Независимая газета”. “Москва и Киев стигнаха до кранности” (от “кранче” вместо “крайности”, б. пр.), заявява в заглавие “Комерсант”.

 

Русия ще намалява транзита на газ през Украйна, ако тя започне да го източва за свои нужди, заяви Владимир Путин. Той поясни, че Москва ще действа както през 2009 г. Досега Москва се въздържаше от подобни заплахи, отбелязва вестникът.

 

По-откровена позиция зае и Киев. В слово пред парламента украинският премиер Арсений Яценюк за пръв път допусна, че страната може да наруши поетите ангажименти за подаване на газ към Европа. Той обвърза пряко сигурността на транзита с отстъпки от страна на “Газпром” и на европейските фирми.

 

Става дума потребителите от ЕС да променят договорите с “Газпром” и да купуват газа още на руско-украинската граница.

 

“Ситуацията в ЕС е такава, че прекъсванията в доставките на руски газ може почти да не бъдат усетени в Западна Европа, но да се отразят твърде тежко на Източна. На пазара няма много неизкупен втечнен природен газ, Европа ще трябва да се бори за него с Азия”, обяснява руският експерт Валерий Нестеров.

 

Страните от ЕС може да изтраят няколко месеца без руски газ, но “икономически е безсмислено” да се отказват от него за 5-10 години напред, казва той. През зимата не се очакват продължителни прекъсвания в газовите доставки, “защото такъв интерес нямат нито “Газпром”, нито Европа, все още изправена пред трудна ситуация в икономиката”. Обаче “трябва зимата да е студена, за да се размърдат политиците в Европа”, добавя аналитикът.

 

При най-лошия сценарий може сериозно да пострадат Балканите, балтийските страни и Финландия - газът, получаван от тях, ще намалее минимум с 40 на сто, изтъква “РБК дейли”. Но ако всички европейски страни си сътрудничат, за да решат проблема, “през тази зима няма да мръзне нито едно домакинство в ЕС”, смята Европейската комисия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване