10/18/14 07:53
(http://www.klassa.bg/)

Обвинител №1 Сотир Цацаров поряза вчера опитите на адвокатите на Цветан Василев да превърнат клиента си от обвиняем в свидетел

 Обвинител №1 Сотир Цацаров поряза вчера опитите на адвокатите на Цветан Василев да превърнат клиента си от обвиняем в свидетел, като поискат да бъде разпитан от българската прокуратура чрез видеовръзка от Белград, където е под мярка „подписка”. Идеята беше лансирана преди ден, като беше гарнирана с поредните твърдения, че животът на Василев бил застрашен. В коментар Цацаров бе категоричен, че данни за подобна заплаха се чували само в „телевизионните студиа”, след което отсече: „Не може да си обвиняем и да станеш свидетел. Не може. За да станеш защитен, трябва да има реална опасност. Когато са налице достатъчно данни да те привлекат като обвиняем, не можеш да избягаш от качеството на обвиняем с това, че искаш да бъдеш свидетел. Това не се определя от това кой какво иска. Нещо повече - Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, дава възможност да бъде защитен и обвиняем, но при наличие на реална опасност. Никой до момента, никой, не е предоставял тези данни или няма желание да ги предостави, които да обосноват такава опасност. Аз тези данни ги чувам само от телевизионните студиа. Разбира се, ако успя да изгледам всички предавания на явяващия се адвокатски екип”, обясни той и посочи, че в момента трябва да се изчака решението на сръбския съд по искането за екстрадиция на Василев, изпратено от българските власти през септември. Междувременно агенция ПИК разобличи и друга лъжа на адвокатите на мажоритарния собственик на КТБ. В интервю по Нова тв единият от защитниците - Христо Ботев, заяви, че делото срещу клиента му се разследвало от столичния следствен отдел на прокуратурата, защото там работел като следовател Делян Пеевски. Справка на ПИК обаче показа, че депутатът от ДПС още на 25 юли тази година е уведомил Висшия съдебен съвет, че няма да се връща на работа в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Кадровата комисия на съвета е разгледала уведомлението му на 29 юли и го е приела за сведение.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване