10/20/14 07:19
(http://pik.bg)

Шок! Българите стават донори, без да питат роднините им

Шок! Българите стават донори, без да питат роднините им
 
200 умират, не дочакват операция
Не по-малко от 200 души умират годишно у нас в очакване на донор.

Нуждата от дарени органи нараства постоянно в световен план. Само в ЕС над 61 000 души са в листи на чакащите, а всеки ден 12 от тях си отиват от този свят. Тази мрачна статистика съобщи д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантациите, и допълни, че в последната година в България се наблюдава сериозна тенденция към увеличаване на донорството.

Същевременно всяка година нови 300 души влизат в листата на чакащите. 943 души чакат за трансплантация на орган, двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от дарителство, са 145 000, а от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.

От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.

Нуждата от донорски органи нараства всяка година в световен план. Само в ЕС над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират.
 
Лекари плащат обучението си сами
Българските трансплантолози са подготвени отлично, но те са получили своите знания и умения в тази област в чужбина, като сами си плащат специализациите там или си търсят спонсори. Това съобщи началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов. Държавата трябва да намери средства за обучението на тези хора независимо дали това ще става зад граница или за тази цел се създаде център у нас, допълни той.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване