10/21/14 13:39
(http://pik.bg)

Уникална находка бе открита при археологически разкопки край Добрич

Уникална находка бе открита при археологически разкопки край Добрич

Археолози откриха уникална находка край „Славната канара” в землището на добричкото село Дебрене. Става дума за бронзов колан от старобългарски войн от края на IX и началото на X век, съобщи "Фокус". По думите на ръководителя на разкопките в местността „Славната канара” Боян Тотев, досега в страната не е откриван такъв артефакт.

До момента от колана са открити 17 елемента с флорални мотиви, изработени от бронз и във формата на стилизирани лотосови листа с включени трилистници. В древността орнаментите са били пришивани върху кожа или текстил. Археолозите се надяват в скоро време да открият останалите елементи от старобългарския колан, като тока и гайка. Мястото, където е намерен коланът, е наземно жилище, оградено с плет и покрито с каменни плочи. То е било изгоряло при пожар. В жилището са открити още копчета и керамика. Наскоро археолозите откриха друг единствен по рода си в страната артефакт – амфора с 1 200 бронзови ранновизантийски монети. Очаква се при добро време археологическите разкопки в местността „Славната канара” да продължат още месец. За следващата година Регионалният исторически музей в Добрич планира да бъдат направени два подхода към крепостта „Славната канара” – единият от село Прилеп за идващите от курорта „Албена”, другият – от село Дебрене – за идващите от Добрич и Варна. Ще бъдат реставрирани крепостните стени, чиято естествена височина достига около 2 – 3 метра. Предвидено е да бъде възстановен и ровът около крепостта, който е най-добре запазеният в България и чиято дълбочина на места достига над 15 метра. “Славната канара” е голям култов комплекс като за първи път е разкопавана през 1989-1990 година.

Проучена е голямата базилика, възникнала в късноримско време и съществувала до края на 6 век. Разкрити са източната порта и северната крепостна стена, както и крепостният ров. До момента са проучени не повече от 20% от местността. През следващата година РИМ в добруджанския град има идеята да бъдат възстановени и подводни археологически проучвания в Приморска Добруджа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване