10/24/14 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Уникални снимки на Борис Христов за пръв път у нас

 Изложбата "Борис Христов - места и документи" в Столичната библиотека показва уникални фотоси на световно известния бас за първи път в България, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата включва печатни материали и фотографии. Някои от снимките на Борис Христов са от детството му, местата, където е живял, ролите, в които е влизал като певец, съпругата му - Франка ди Рендис, както и театри и сцени, на които е творил. Фотосите идват от дом "Борис Христов" в Рим и е съвместна с БАН, Столична библиотека и НИЦ "Българска енциклопедия".

Цел на изложбата е да откликне на големия обществен интерес към живота и творчеството на Борис Христов и да създаде предпоставки за осъществяване на дарителска акция за набиране на средства за публикуването на събраните материали в представителен енциклопедичен сборник "Борис Христов в световната култура" на български, италиански и английски.

В нелеката ни действителност имаме нужда от подкрепата на цялото общество. Вярвам, че българинът, който отпразнува всеки свой празник с "На многоя лета" на Борис Христов ще бъде съпричастен на това наше дело, заяви д-р Ралица Гелева от БАН.

Тя разясни, че се очаква енциклопедичният справочник да излезе другата година. В него ще бъде събрана достоверната информация за Борис Христов в контекста на световната култура. Гелева уточни, че предстои и дообработка на материалите по сборника.

Лада Брашованова, която лично е познавала оперния певец прочете откъс от писмо между двамата и показа техни картички и снимки.

Десетки граждани дойдоха, за да се потопят в магията на живота на Борис Христов, която показват снимките в изложбата, поместена в Централното фоайе на Столичната библиотека.

На 18 май се навършиха 100 години от рождението на Борисов Христов . За големите му заслуги към развитието на световната култура, най-великият бас на XX век е провъзгласен от Юнеско за личност на 2014 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване