10/26/14 09:44
(http://www.klassa.bg/)

Държава втора употреба

 Магазини за дрехи втора употреба. Коли втора ръка, перални и телевизори също. Трайно и полека България се превърна в държава втора употреба. И ако за дрехите това не е проблем след едно пране, стига да са здрави, то за останалите нещата стоят много по-различно и трагично.

След като изкупи бричките на Западна Европа, българинът тръгна с тях на състезание по родните пътища. Състезание най-често с фатален край. Една от причините за скока на катастрофите и жертвите от тях у нас е амортизираният автомобилен парк, който използваме.

След взрива в складовете на завод „Миджур“ в Горни Лом на 1 октомври тази година, при който буквално се изпариха 15 човешки живота, стана ясно, че България е превърната и в бунище за всякакви опасни боеприпаси втора употреба.

Почти месец след взрива вече е ясно едно - заради лесна печалба и нечия далавера с американски и немски мини отпреди 40 години с живота се простиха 15 души, повечето от които работили в завода за жълти стотинки и при мизерни условия. Хора втора употреба, които много добре са знаели, че излагат на риск живота си, но са били без избор от немотия.

Както при всяка трагедия в България, властта и най-вече прокуратурата се заема, след дъжд качулка, да търси кой е виновен за нея. Е как кой? Еми същата държава. Две високопоставени комисии, едната към правителството, другата към Министерството на икономиката, са дали благословия в България да бъдат внесени за унищожение 1,6 тона мини от Гърция, които южната ни съседка не желае да „утилизира“, защото са вредни и много опасни. Няма проблем, в България ще се намери кой.

Не се ли случи същото и в складовете на Петолъчката и Челопечене? Как е възможно от държава с мощен военнопромишлен комплекс за някакви си 20 години да се превърнем в сметище на опасни боклуци, които разчистваме със собствените си ръце?

Отговори на тези въпроси няма да има. Сигурен съм. Както няма да има виновни за взривовете на Петолъчката, Челопечене и Горни Лом. За първите две делата в съда едва са започнали и ще се влачат с години. Така ще е до следващата трагедия.

Помните ли експлозията в складовете край Големо село на 4 септември 1999 г.? Тогава в погребите на частна фирма загинаха шестима пожарникари и полицаи. След 12 години (!?) мотаене делото срещу наемателя на погребите проф. Славчо Лазаров приключи с оправдателна присъда. Виновни излязоха жертвите, че не били инструктирани.

Така е в държавата втора употреба. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване