10/28/14 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

1000 нацисти шпионирали за САЩ през Студената война

в. Ню Йорк таймс

През десетилетията след Втората световна война ЦРУ и други американски агенции са използвали най-малко 1000 нацисти като шпиони и информатори през Студената война и до 90-те години са криели връзките на правителството на САЩ с някои от тях, които все още живеят в Америка, показват разсекретени документи и интервюта.

В пика на Студената война през 50-те години ръководители на правоохранителните органи и разузнаването като Дж. Едгар Хувър начело на ФБР и Алън Дълес начело на ЦРУ активно са вербували някогашни нацисти от всички нива като тайни антисъветски “ресурси”, показват разсекретените документи. Те са смятали, че разузнавателната стойност на бившите нацисти срещу руснаците взема превес над това, което едно официално лице нарече “моралните пропуски” в службата им на Третия райх.

ЦРУ е вербувало бивш офицер от СС като шпионин през 50-те години, например, дори след като заключило, че той вероятно е виновен в “незначителни военни престъпления”.

А през 1994 г. адвокат от ЦРУ е оказал натиск на прокуратурата да прекрати разследване на бивш шпионин в околностите на Бостън, който бил замесен в избиването от нацистите на десетки хиляди евреи в Литва, според правителствен представител.

Доказателства за връзките на правителството с нацистки шпиони започнаха да се появяват публично през 70-те години. Обаче хиляди документи от разсекретени досиета, молби по Закона за свобода на информацията и други източници, заедно с интервюта с десетки бивши и настоящи правителствени служители показват, че вербуването на нацисти от правителството е било по-мащабно, отколкото се е знаело преди това, и че властите са се стремели да скрият тези връзки в продължение на поне половин век след войната.

През 1980 г. представители на ФБР са отказали да съобщят дори на самите ловци на нацисти от министерството на правосъдието какво знаят за 16 живеещи в САЩ предполагаеми нацисти.

ФБР е отказало молба от прокуратурата за вътрешноведомствени документи за заподозрените нацисти, показват служебни документи, защото всичките 16 души били работили като информатори на Бюрото, давайки сведения за комунистически “симпатизанти”. Петима от тях все още били активни информатори.

Отказвайки да предаде документите, служител на ФБР е подчертал в служебен меморандум необходимостта “да се защити поверителността на такива източници на информация във възможно най-пълна степен”.

Някои от шпионите на САЩ са работили на най-високо ниво за нацистите.

Един офицер от СС, Ото фон Болшвинг, е бил наставник и основен сътрудник на Адолф Айхман, архитектът на “Окончателното решение”, и е писал политически насоки как да се тероризират евреите.

След войната обаче ЦРУ не само го вербува като шпионин в Европа, а премества него и семейството му в Ню Йорк през 1954 г., показват документите. Пренастаняването е било смятано за “награда за вярната му следвоенна служба и вземайки предвид безвредния характер на неговите (нацистки) партийни дейности”, пише ЦРУ.

Синът му, Гюс фон Болшвинг, който е узнал много години по-късно за връзките на баща си с нацистите, възприема отношенията между шпионската агенция и баща му като взаимоизгодна връзка, изкована от Студената война.

“Те използваха него и той тях. Не е трябвало да се случва. Той никога не е трябвало да бъде допуснат в САЩ. Това не отговаряше на ценностите ни като страна”, казва Гюс фон Болшвинг, сега на 75 години.

Когато израелски агенти залавят Айхман в Аржентина през 1960 г., Ото фон Болшвинг се обръща към ЦРУ за помощ, защото се е боял, че може да преследват и него, показват служебни бележки.

Представители на ЦРУ също са се тревожели, че Фон Болшвинг може да бъде назован като “сътрудник и съзаклятник на Айхман и че ако това придобие публичен характер, то може да се окаже смущаващо за САЩ, пише служител на ЦРУ.

След като двама агенти се срещат с Фон Болшвинг през 1961 г., ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване