10/28/14 22:21
(http://www.klassa.bg/)

20 служители на БНБ на разпит заради КТБ

 20 служители на направление „Банков надзор” на БНБ бяха извикани вчера на разпит в столичното следствие, за да дадат показания по аферата „КТБ”. Призовките на чиновниците бяха за един и същи час – 10 часа.

 

Първи дойдоха три служителки на БНБ, които пристигнаха в столичното следствие още в 9,30 ч. Жените изчакаха, взеха си пропуски и мълчаливо

 

с бърза крачка

 

влязоха в сградата

 

Десетина минути по-късно пристигна мъж, докаран от лимузина. Шофьорът на лъскавия „Лексус” хибрид излезе от колата, извади от багажника връхна дреха и помогна на мъжа да се облече. Чиновникът бе придружен от друг мъж, вероятно адвокат, който също пътуваше в лъскавата кола, но сам си облече палтото. След като излязоха от возилото, двамата се запътиха към пункта за пропуски, където изчакаха около 20 минути, след което влязоха в сградата. Още няколко от служителите на БНБ също пристигнаха с коли.

 

В 10 без 10 часа пред входа на следствието спря бял брандиран бус на БНБ с тъмни стъкла. Шофьорът показа документ на пропуска и получи разрешение да вкара буса в двора. От него излязоха 9 жени и

 

под строй

 

тръгнаха

 

към пункта за пропуски. Половин час по-късно, получили пропуски, служителките започнаха да излизат две по две от приемната на следствието и опитвайки се да пробият стената от чакащи ги журналисти, почти на бегом се запътиха към кабинетите на прокурорите.

 

„Да, служителка съм на „Банков надзор” в БНБ. Чакат ме, бързам”, каза една от тях. Колежките й безмълвно подминаха журналистите, но в един момент една от тях не издържа и каза: „Всичко, което ви интересува, е на сайта на БНБ”.

 

Голямото движение към стаите на прокурорите приключи към 10,40 ч. с влизането на още две жени и един мъж. Те също отказаха да отговарят на журналистически въпроси, само една от тях се тросна: „Не ми е разрешено да коментирам”.

 

Голяма част от служителите на БНБ престояха над 5 часа и половина в столичното следствие. Пред сградата до късния следобед ги чакаше и микробусът на централния трезор.

 

Това е първият мащабен разпит на служители на БНБ по аферата с КТБ. Досега показания пред разследващите са давали управителят на БНБ Иван Искров и бившият подуправител и шеф на направление “Банков надзор” Цветан Гунев. По-късно Гунев обаче

 

се сдоби

 

с обвинение

 

за неоказан достатъчен контрол. По делото за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ са обвинени собственикът Цветан Василев, бившият изпълнителен директор Орлин Русев, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова и главната касиерка Маргарита Петрова. Прокуратурата привлече като обвиняеми и бившите изпълнителни директори на банката - Георги Христов, Илиан Зафиров, Александър Панталеев и Георги Зяпков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване