10/28/14 06:49
(http://e-vestnik.bg/)

Анкара крои нов “план Атила” в изключителната икономическа зона на Кипър

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Турция пуска в ход конкретен план, с който цели да наложи “свършени факти” в Кипър по отношение контрола върху природното богатство на острова, като намеренията на Анкара са заплаха за регионалната стабилност в кризисния район на Източната Средиземноморие и Близкия изток.

Решението на Ердоган-Давутоглу за изпращането на турския изследователски кораб “Барбарос” в изключителната икономическа зона на Република Кипър предизвика най-значимата ескалация на напрежението, откакто на острова бе обявена т. нар. севернокипърска турска държава. Тази ескалация се равнява на ново нашествие, но тя е заплаха и за цялата свободна южна гръцка част на средиземноморския остров.

Позицията на Турция е напълно абсурдна. От една страна, тя обосновава присъствието на кораба “Бараброс” в южната част на кипърската икономическа зона, като се позовава на предполагаемите лицензи, предоставени от режима в Северен Кипър на турската държавна компания ТРАО и на правата на кипърската турска общност на острова.

С пиратската си политика спрямо Кипър Турция вече не крие своите стремежи. Оказала се в безизходна ситуация на фона на претенциите за регионална роля, Турция е сред малкото страни в района, които не разполагат със собствени енергийни ресурси и се стреми да “заграби” природното богатство на Кипър.

Турция смята, че само по този начин тя ще може да се намеси в съществуващата енергийна надпревара в Източното Средиземноморие. За момента в този район се заформят нови коалиции и се появяват все по-нови регионални играчи, като Израел и Египет, като наред с тях нараства и ролята на Кипър и Гърция в новата конструкция на сигурност в този кризисен регион.

Турция реши да се задейства сега, тъй като видя, че сондажите в находищата на кипърската икономическа зона напредват с бързи темпове и че даже има вече подписани споразумения за съвместна експлоатация на съседни находища с Израел и Египет и меморандум за сътрудничество с Йордания. В същото време обаче преговорите за разрешаване на проблема с етнически разделения остров Кипър не вървят в желаната от Турция посока.

Турската стратегия е повече от ясна, а именно: на острова да бъде наложено решение на проблема чрез създаването на две държави в рамките на една хлабава конфедерация, като по този начин Анкара ще може с помощта на кипърските турци да контролира природия газ и да си осигури “институционално” присъствие в Югоизточното Средиземноморие.

Преговорната процедура за Кипър обаче се натъкна на проблеми, което накара дори радетеля за решаване на въпроса с разделения остров президента Никос Анастасиадис да реагира на опита на турската страна да наложи елементи на конфедеративно решение. Никозия замрази участието си в преговорите, а Анкара задейства друг план, този на “жестоката мощ”.

С изпращането на кораба “Барбарос” в кипърската икономическа зона, съпроводен и от една турска корвета, Анкара се опитва да наложи свършени факти и да милитаризира кризата в един район, в който Кипър не би могъл да я последва.

Незаконните проучвания, които този кораб извършва в кипърската икономическа зона, са в нарушение на суверенните права на острова. “Свършените факти” ще станат реалност, когато Турция получи възможност да пристъпи към инсталирането на постоянни платформи за добив на нефт и газ в рамките на кипърската икономическа зона. Такава възможност тя все още не притежава.

През 2011 г. Турция за първи път се опита да оспори изключителната зона на Република Кипър, като изпрати в района кораба “Пири Рейс”, който извърши ограничени по време и качество сеизмологични проучвания, тъй като плавателният съд е стар и не е в състояние да ги осъществява в открито море.

От тогава Турция обяви, че ще се сдобие със собствен изследователски кораб, както и стана няколко месеца по-късно с покупката на свръхмодерния плавателен съд “Поларкус”, който впоследствие бе приеменуван в “Барбарос”.

Следващата стъпка ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване