10/28/14 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите в Украйна бележат исторически разрив с Русия и съветското минало

След преброяването на над половината гласове на парламентарните избори в страната се оформи безпрецедентен национален консенсус в подкрепа на трайно скъсване с Москва и завой към европейската интеграция.

В неделя вечерта, докато гласовете на украинските избори все още се брояха, президентът Петро Порошенко в телевизионно обръщение поздрави сънародниците си за успешното произвеждане на изборите и, позовавайки се на първоначалните резултати, да подчертае едно от настъпилите важни събития: Комунистическата партия на Украйна, политическа останка от съветското минало на страната, която винаги беше подкрепяла близките връзки с Русия, не успя да спечели нито едно място в парламента.

“Поздравявам ви за това”, каза украинският лидер на своите сънародници. “Решението на народа, което е по-висше от всяко освен Божието, произнесе смъртната присъда на Комунистическата партия на Украйна”. За първи път откакто Руската революция от 1917 г. помете Украйна и я превърна в съветски сателит, в парламента на страната няма да има комунисти.

Тяхното поражение, макар и предимно символично, беше символ на промяната на Украйна, която започна с революцията тази година и в много отношения приключи с изборите в неделя. Докато комунистите и други проруски партии имаха огромна подкрепа в Украйна преди бунта и твърд електорат в източната половина на страната, сега те са почти без значение. В пълен контраст с тях, прозападните лидери на протестите през уикенда станаха свидетели на смазваща победа на своята програма за европейска интеграция. “Над три четвърти от гласувалите избиратели показаха твърда и необратима подкрепа за курса на Украйна към Европа”, заяви Порошенко в телевизионното си обръщение.

Прогнозите след преброяването на половината бюлетини вчера гласят, че неговата политическа партия ще получи най-много гласове и над една четвърт от местата в парламента. Партията на неговия съюзник, премиера Арсений Яценюк, го следва плътно по резултати, което ги улеснява да създадат управляваща коалиция между поддръжници на проевропейския курс и украински националисти. Те вероятно няма да имат нужда от подкрепата на оределите редици на проруските партии, за да приемат закони и да извършат конституционни реформи.

В много отношения те трябва да благодарят на руския президент Владимир Путин за този успех. След като революцията свали неговите съюзници в Украйна през февруари, Путин отчужди повечето украински гласоподаватели, които по-рано подкрепяха близки връзки с Москва. Решението му да нахлуе и да анексира региона на Крим през март, когато Украйна едва излизаше от хаоса на революцията, пробуди в Украйна омраза към Русия, каквато двете страни не бяха виждали през столетията на единство и мирно съвместно съществуване. Последвалата подкрепа на Путин за украинските сепаратисти, които все още се борят да превърнат източните провинции на страната в протекторати на Москва, затвърди разделението между някога братските страни.

Никъде това не се виждаше по-ясно, отколкото в резултатите от изборите в неделя. Единствената партия, която влезе в парламента с програма да възстанови връзките с Москва, беше така наречения “Опозиционен блок”, който се очаква да остане на четвърто място с под 10 на сто от гласовете. Само преди година участващите в него водещи политици бяха част от управляващата коалиция в Украйна, съставена от Комунистическата партия и Партията на регионите, чийто лидер Виктор Янукович беше спечелил президентската надпревара през 2010 г. с програма за братски връзки с Русия.

Сега Янукович, който беше прогонен от властта през февруари, потърси убежище в Русия по покана на Путин, а неговата Партия на регионите беше толкова сигурна в поражението си на изборите този уикенд, че реши да не участва в тях. Какъвто и шанс да оставаше за Путин да задържи съюзниците си на власт в Украйна, сега изглежда загубен, а с това той губи мечтата си да създаде нов политически съюз, съставен от най-големите републики на бившия СССР.

Твърденията на Путин за крайнодесни радикали, ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване