10/28/14 06:51
(http://e-vestnik.bg/)

Край на символа на една епоха, няма го вече Б92

От Нова година Б92 отива в историята, а на мястото й идва ОТВ. Така ще се нарича новата телевизия, наследничка на Б92, научи “Блиц”. Със смяната на името ще завърши и промяната на концепцията на телевизията от информационна към забавна, започнала след като тази телевизия премина от ръцете на акционерите в тези на чуждестранен собственик.

Една от последните стъпки в тази посока е и практичното сваляне от ефир на предаването “Впечатление на седмицата”. В самата информационна къща не пожелаха нито да потвърдят, нито да опровергаят информациите, до които стигна “Блиц”.

“Ако бъде взето решение за промяна на името на телевизията, медиите и широката общественост ще бъдат своевременно информирани”, кратко коментира изпълняващият длъжността директор на Б92 Владан Анджелкович.

Той всъщност само повтори отговора, който получихме преди това от Отдела за връзки с обществеността на Б92, а нашата констатация, че все пак се мисли за това, защото “няма огън без дим”, остана без ясен отговор.

Не бе по-разговорлив и главният и отговорен редактор на Информационната програма и един от основателите на Б92 Веран Матич: “Смяна на името на Б92 не е сериозно разглеждана. Ако бъде взето такова решение, естествено обществеността ще бъде своевременно информирана”, написа кратко Матич, отговаряйки на въпросите ни.

С това на практика ще бъде изпълнено желанието на подписалите петицията за смяна на името на медийната къща Б92, организирана от един от нейните основатели Душан Машич. Той обясни инициативата с с желанието да се запази “споменът за всичко онова, което мнозина от нас вложиха, за да стане Б92 една от водещите информационни марки в Сърбия и региона”.

Б92 вече няколко месеца излъчва програмата си от репортажни коли, паркирани пред сградата на булевард “Зоран Джинджич”, където се намира редакцията, тъй като в момента медийната къща се мести на ново място, в комплекса, в който се намира и ТВ “Първа”.

Същевременно научаваме, че кабелният канал Б92 инфо ще продължи да излъчва под това име. Името си няма да сменя и Радио Б92, чиято централа в бъдеще ще бъде в бизнесцентъра “Евроцентър”, в центъра на Белград.

Горан Караджич, председател на Регулаторния орган за електронните медии, каза, че няма никакви пречки името Б92 да бъде сменено, защото това вече се е случвало при “прекръстването” на ТВ “Кошава” в ТВ “Хепи” и на “Фокс” в “Първа”.

“Необходимо е само да ни информират за смяната на името и да ни представят ново решение за логото”, каза Караджич. Бившата редакторка от Б92 Бояна Лекич съжалява, че, както казва, “марката Б92 е сериозно накърнена”.

“Иронията е в това, че минаваха години, а сегашният собственик не съумя да използва това, за което плати най-скъпо при покупката на тази телевизия - марката Б92. Напротив, всичко, което Б92 представляваше като марка, междувременно бе нарушено, а същевременно тази телевизия не успя да си изгради нито качествен, нито разпознаваем комерсиален профил. С желанието да седнат на два стола, паднаха на земята”, казва тя.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване