10/28/14 22:58
(http://e-vestnik.bg/)

Проблясъци на компетентност в Полша

Ева Копач. Снимка: от тв екрана

Щом е лекар, а пали цигара от цигара, Ева Копач явно има вкус към риска в личния си живот. В нейния случай обаче това изглежда изцяло изчерпва склонността й да рискува. Готвейки се да стане премиер на Полша след издигането на Доналд Туск за председател на Съвета на Европа, главното й послание е безопасност. Основното й обещание пред избирателите е, че няма да прави никакви радикални промени преди парламентарните избори догодина.

Във външната политика това значи отказ от конфронтационния подход към Русия, предпочитан от Туск и Радек Шикорски, неговия външен министър. Във вътрешната политика г-жа Копач обещава повече детски ясли, повече старчески домове, помощ за студентите, които искат да учат в чужбина, и мерки за намаляване на младежката безработица.

“Подозирам, че тя няма никаква визия”, казва полският журналист Яцек Жаковски. Копач е прагматичен центрист, казва той, която може би притежава малко повече естествена чувствителност от Туск.

Макар че си изгражда имидж на грижовна майка, Копач от време на време показва проблясъци на твърдост в стил желязната Маргарет Тачър. През 2009 г., когато Копач бе министър на здравеопазването, тя не се остави да я уплашат и да поръча неизпробвана ваксина срещу свинския грип, въпреки, че имаше опасения от световна епидемия.

След катастрофата с правителствения самолет през 2010 г. в Русия, в която загинаха 96 души, включително полският президент, г-жа Копач отиде в Москва, за да участва в идентифицирането на загиналите, дейност, от която по принцип ти се повдига.

Г-жа Копач обеща да се придържа към също толкова твърда позиция и на преговорите в ЕС тази седмица (миналата - бел. пр.) за намаляване на въглеродните емисии, срещу които Полша възразява, защото енергетиката й е много зависима от въглищата. Тя обеща на хората евтин ток и дори заплаши да наложи вето на преговорите за климатичните промени, ако се развият не както й се иска.

Новият премиер се справи добре и с контрола в партията си, управляващата Гражданска платформа. Имаше опасения, че партията ще се саморазруши. Но Копач издигна най-големите си съперници, включително Гжегож Схетина, който сега е външен министър, и Цезари Грабарчик, който стана министър на правосъдието. В резултат Гражданската платформа е здраво под неин контрол.

От друга страна, тя отстрани Яцек Ростовски, бившия финансов министър, отказа да го направи шеф на екипа от икономическите си съветници. Шикорски бе изстрелян нагоре, за да стане шеф на парламента, но вече си създаде проблеми с новата министър-председателка. Тази седмица тя го смъмри и той бе принуден унизително да даде заден ход.

Първо Шикорски каза пред американски новинарски сайт, че Владимир Путин предлагал на Туск Полша и Русия да си поделят Украйна. По-късно Шиkорски призна, че Туск не е имал среща на четири очи с Путин по време на посещението си в Москва през февруари 2008 г. “Паметта ме подведе”, каза Шикорски.

Поляците изглежда харесват Копач. Те вече се бяха уморили от Туск, който дойде на власт през 2007 г. Първите проблясъци на компетентност у Копач й помогнаха с лекота да преодолее ниската летва, която й бе поставена. Ново допитване показва, че Гражданска платформа получава подкрепата на 34 на сто от анкетираните, а основният й съперник, дясната Право и справедливост (ПиС) - на 30 на сто. (В последната една година от управлението на Туск Гражданска платформа изоставаше от ПиС.)

Копач ще води партията си на местните избори през ноември, преди парламентарните избори догодина. Активистите на партията са по-оптимистично настроени за шансовете на ГП да спечели и едните, и другите.

Ако Копач все още бъде премиер през 2016 г., тя ще трябва да представи визията си за Полша. “Дали това ще е програма за дерегулация или малко по-социална програма? ...

Публикувана на 10/28/14 22:58 http://e-vestnik.bg/21564/problyasatsi-na-kompetentnost-v-polsha/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване