10/28/14 06:58
(http://e-vestnik.bg/)

Украйна - победилите прозападни партии търсят съюз

Франс прес

Украинските прозападни сили, укрепнали след една убедителна победа на парламентарните избори, от днес се впускат в маратон от консултации, за да сформират коалиция, от която президентът Петро Порошенко очаква да продължи мирния процес в Източна Украйна.

Първите официални резултати потвърждават преднината на петте основни партийни листи, привърженици на сближаване с Европейския съюз, както и за някои националисти, но и че държавният глава няма да може да управлява сам и ще трябва да приеме компромис. Техният резултат (около 70 на сто от гласовете) представлява прозападна вълна без прецедент от независимостта през 1991 г. насам. И още един знак, че страната е решила да обърне гръб на съветското си минало - комунистите няма да заседават в парламента.

Тези предсрочни парламентарни избори потвърждават радикалното обновяване на властта в Украйна, която за по-малко от година преживя свалянето на бившия проруски президент Виктор Янукович, анексирането на Крим от Русия, и - в източните региони - подемът на сепаратистите, който се изроди във въоръжен конфликт.

В хода на тази криза видяхме и как геополитически противоречия се израждат в най-лошата конфронтация от Студената война насам между Запада и Русия, обвинена, че окаазва военна подкрепа на бунтовниците в миньорския район Донбас.

Президентът Порошенко подчерта, че украинците са се изказали за необратимо сближаване с Европа, но и в подкрепа на неговия мирен план за Източна Украйна, където боевете между проруски бунтовници и украински сили са отнели живота на над 3700 души по данни на ООН.

Влизането в сила на прекратяване на огъня на 5 септември, договорено с участието на Русия, не доведе до пълно спиране на боевете и беше критикувано от част от населението като капитулация пред бунтовниците. И екзит пол анкетите, и първите официални резултати показват, че избирателите не са пожелали да дадат цялата власт на президента Порошенко, избран през май на първия тур.

Според частичните резултати, оповестени от ЦИК след преброяването на половината от бюлетините, президентският “Блок на Петро Порошенко” с 21,45 на сто от гласовете е почти наравно с “Народния фронт” на премиера Арсений Яценюк с 21,61 процента. Резултатите се различаваха драстично от сондажите преди изборите, които прогнозираха подкрепа за партията на Порошенко близо до 30-те процента, а за Яценюк - под 10 процента. Проевропейската партия “Самопомич” (Самопомощ), съставена от млади активисти и бойци, върнали се от фронта, излезе трета с 11,1 на сто от гласовете.

Последните две партии подкрепят твърда позиция срещу сепаратистите и спрямо Москва, без да се смятат за “партии на войната”, както понякога се наричат Радикалната партия на популиста Олег Ляшко (7,38 на сто) и “Баткившчина” (Отечество) на експремиера Юлия Тимошенко (5,69 на сто).

Бившите съюзници на Янукович се задържаха в парламента чрез проруския “Опозиционен блок” (9,82 на сто) - нещо, което не се очакваше предвид враждебността към режима на бившия президент. Исторически факт обаче - Комунистическата партия на Украйна, заклеймена от Порошенко като “пета колона” на Москва, не премина границата от 5 на сто за влизане в парламента.

Точният състав на Върховната рада ще стане известен едва по-късно поради сложния начин на гласуване, смесващ национален вот и местни избори. Президентът прие снощи Яценюк, който го увери, че коалиция ще бъде сформирана в най-кратки срокове, за да може правителството и новият парламент да осъществят бързо реформите, необходими на страната, разяждана от корупция, изпазнала в дълбока рецесия и преживяваща с финансова помощ отвън.

Порошенко заяви, че иска да създаде съюз с “Народния фронт” като “основен партньор”, но е отворен и за други партии.

Ръководителката на листата на “Самопомощ” Ганна Гопко обаче предупреди, че евентуална коалиция с нейно участие не бива да бъде “пропрезидентска, а проукраинска”, намеквайки, че партията не смята да оказва сляпа подкрепа на държавния глава.

Не ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване