11/03/14 23:31
(http://e-vestnik.bg/)

Американските избиратели ще трябва да се справят с нови правила за гласуване в 14 щата

Ройтерс

Избирателите в 14 щата в САЩ трябва да се съобразяват с нови правила за гласуване, които според критици ще затруднят хората с по-ниски доходи и тези от малцинствата, подкрепящи обикновено Демократическата партия, да гласуват на междинните избори.

Правозащитни организации в страната се мобилизират да помагат на избирателите да се справят с ранното гласуване и новите изисквания за установяване на самоличността на гласоподавателите. Вносителите на тези законодателни промени, които са предимно от Републиканската партия, смятат, че те са необходими за целите на борбата с изборните измами.

Демократи и правозащитни групи възразяват с довода, че доказателствата за измами са оскъдни и че мерките са опит от страна на републиканците да намалят избирателната активност сред демографските групи, гласуващи обичайно за демократите, каквито са младежите, бедните и малцинствата.

Новите правила са последните от серия избирателни ограничения, въведени от контролираните от републиканците законодателни органи и от губернатори републиканци, откакто партията постигна голяма победа на изборите през 2010 г.

Много от тези нормативни разпоредби се използват за пръв път на утрешните национални избори, след като Върховният съд отмени през юни 2013 г. параграф от Закона за избирателните права, който налагаше на области с история на расова дискриминация, предимно от Юга, да получат федерално одобрение за промени в правилата за гласуване.

Алабама, Мисисипи, Северна Дакота, Род Айлънд, Южна Каролина, Тенеси, Тексас и Вирджиния имат по-строги правила за установяване на самоличността на избирателите тази година. Небраска, Северна Каролина, Охайо, Тенеси и Уисконсин съкратиха сроковете, в които може да се гласува преди изборния ден на 4 ноември. Индиана и Канзас също приеха правила, затрудняващи гласуването и удостоверение за гражданство.

В Северна Каролина съкращаването на срока за ранно гласуване и премахването на възможността избирателите да се регистрират в деня на вота - популярни практики сред малцинствата - могат да повлияят на изборната надпревара между сенатора демократ Кей Хейгън, борещ се за преизбиране, и републиканеца Том Тилис - ключова част от републиканските усилия за получаване на мнозинство в Сената.

Привличащите много внимание изборни надпревари за губернатор в Уисконсин, Охайо и Тексас и хилядите съревнования за по-ниски постове също могат да бъдат повлияни от по-рестриктивните правила за гласуване.

Върховният съд прие редица постановления миналия месец, свързани с правилата за гласуване. Така на Тексас бе разрешено да наложи стриктния си закон за установяване на самоличността посредством личен документ със снимка, а държавата се позовава на друго съдебно постановление, според което тази практика е дискриминационна.

Но в друго свое решение Върховният съд попречи на Уисконсин да въведе закон от 2011 г., съгласно който избирателите да трябва да показват личен документ със снимка. Според правозащитници този закон е щял да лиши от избирателни права над 300 000 жители.

Като цяло 31 щата имат някакъв вид действащ закон за установяване на самоличността на избирателите, включително седем със стриктни правила за установяване на самоличността посредством личен документ със снимка.

Противниците на закона в Тексас критикуват видовете разпознаване чрез снимка, които ще бъдат приети: позволява се гласуване с представяне на разрешително за притежаване на оръжие, но студентска книжка се счита за невалидна. “Това са партийни политики в най-лошия си вид, заяви председателят на Националната асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP) Корнел Брукс.

Коалиция от правозащитни организации, в която участват повече от 100 партньори, пусна безплатна гореща линия, на която се дават съвети на избирателите в цялата страна, а държавни организации информират на място потенциални гласоподаватели за изискванията.

Програмата “Стремеж към демокрация” на организацията “Тексас органайзинг проджект” е насочен към хората, които рядко гласуват. Това обикновено са хора от малцинствата, които не излизат да гласуват, ако не става дума за президентски избори или които не знаят какви са им правата на избиратели.

Остин Вилегас, 18-годишен ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване