11/03/14 00:55
(http://pik.bg)

В първия си работен ден днес регионалният еврокомисар се среща с Николина Ангелкова

В първия си работен ден днес регионалният еврокомисар се среща с Николина Ангелкова

Още в първия си работен ден новият комисар по регионална политика на ЕК Корина Крецу ще се срещне с българския министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството. Те ще разговарят на 3 ноември 2014 г. в Брюксел. В рамките на срещата министър Николина Ангелкова ще представи предложените от България проекти по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Сред основните цели е задълбочаването на диалога за АМ “Хемус” и възможностите за финансирането й чрез европейските фондове. По време на последните неформални разговори с Европейската комисия за новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, с бюджет от 1,9 млрд. евро, се потвърди разбирането за важността на магистралата за България, което бе поредна крачка напред в преговорите за включването й в обхвата на оперативната програма. Аргументите за това ще бъдат представени и пред новия европейски комисар. В случай, че бъде осигурено финансиране, още следващата година може да започне строителство по магистралата в участъка от Ябланица до Ловеч. Същевременно проектът отговаря на европейската регионална политика за балансирано развитие на регионите и е част от Трансевропейската транспортна мрежа.

В последните години Северна България изостава в развитието си, като една от причините е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина основна цел на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е включването на цялата АМ “Хемус” в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Проектът е разделен на три етапа с обща индикативна стойност 780 млн. евро. Предвижда се частта от Ябланица до пътя Русе - Велико Търново да се финансира от оперативната програма, а остатъкът до Белокопитово – със заем от ЕИБ.Включването на АМ „Хемус“ в обхвата на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. не нарушава постигнатия баланс между пътни и жп проекти. Продължава работата по подготовката на всички останали приоритетни обекти, които са включени в обхвата на новия програмен период на програмата. Предвижда се следващата седмица да бъде организиран и конферентен видео разговор с участието на министър Николина Ангелкова и представители на ЕК, ЕИБ и Джаспърс. Очаква се на него да бъдат обсъдени всички оперативни въпроси, в това число и напредъкът в работата по подготовка на Мултимодалната транспортна стратегия, по която експерти на министерството работят съвместно с Джаспърс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване