11/03/14 21:06
(http://www.klassa.bg/)

ЗА ЧЕТВЪРТИ ПЪТ РИЧАРД БЪРД ПЪТУВА КЪМ ЮЖНИЯ ПОЛЮС

 Жителите на малкото американско градче Уинчестер в щата Вирджиния, срещаха често през 1898 г. едно малко момче и се безпокоеха, като го гледаха цял ден да тича из околните гори и поля. Тогава десет годишният Ричард ЕБърд им казваше: „Аз се подготвям искам да стана из следовател.” „Но- възразяваха родителите му- това е опасен занаят, който никога не е донасял богатство на онзи, който го е избрал.”

Впрочем той не чака дълго, за да изпълни намеренията си: на 12 години, когато прекарваше ваканцията си в Манила, скришом се качи на един кораб, за да направи около светско пътуване. Намират го, връщат го на родителите му, които строго го мъмрят. Но  Дик не е излекуван: две години по- късно той пише в дневника си: „Ще отида на Северния полюс.”

Ричард Бърд изпълни всичките си решения, взети още в детска възраст. Той е из следовател във всички области: морско въздухоплаване, през океански полети и изследване непознати полярни области. На няколко пъти той се докосна до смъртта, но все пак тази професия, за която той получи подготовка в Американска та морска академия, му донесе заслужена слава и охолство, резултат на големия успех на изнесените сказки и на писаните от него книги, в които разправя за разните си приключения.

Сега, още един път- четвърти път в живота му- той замина за мразовитите области на полюса. Сто и дванадесете дни, които експедиция та ще прекара в Южния полюс- за да изпробва нова военна екипировка и да открие урани- сигурно ще минат при много по- малко мъчнотии, отколкото дните, прекарани от Ричард Бърд, сам пет месеца наред, в полярната нощ, през 1933 г.. Тогава неговите другари го намериха полумъртъв, жертва на скорбута и полузадушен от въглеокиса на печката му. Цивилният и военният персонал, участващ в експедиция та, наречена „Големият скок”, не ще бъде изложен на тези рискове. Той е облечен в специално проучени изолационни дрехи и е снабден с тонове припаси, между които 30000 литри замразен крем, 4000 пилета и голямо количество пуйки. Всичко това е натоварено на 13 кораба.

В 1916 г., т.е. 4 години след завършване на морската академия, военната му кариера за малко щеше да бъде прекъсната, поради една злополука, вследствие на която започна да понакуцва. Чрез силата на волята си Бърд оправи вървежа си, взима диплома за пилот и постъпва наново на дйствителна служба.

След една  полярна експедиция през 1925 г. Ричард Бърд заминава наново в 1926г. и на 9 май, зад минавайки Амундаен, той лети над Северния полюс на борда на един фокер, носещ името „Жозефина Форд”. Този негов успех не го отклонява от желанието да прелети океана. Той иска пръв да полети от Ню Йорк за Париж. Но апаратът, специално построен за тази цел, през време на едно опитно летене пада и Бърд се отървава само с една счупена ръка. При все това, толкова упорит, колкото е и на младини, Дик полетява за Франция на 29 юни 1927 г. Апаратът хвърчи над френския бряг, но пилотът Берд Акоста се обърква, изгубва присъствие на духа,  обръща апарата и полетява обратно към Съединените щати. Спътниците му трябва да го обуздаят. „Америка”- така се нарича самолета, пада в океана, съвсем близо до Вер- сюр мер и летците успяват да достигнат благополучно френския бряг плувайки.

На 29 ноември 1929 г. Бърд лети над Южния полюс. Той проявява едно трогателно внимание: освен американско то знаме, той пуска над полюса от самолета си и едно норвежко знаме, в спомен на Амундзен, едно британско знаме, в спомен на английския капитан Скот и едно френско знаме, в знак на благодарност за приема, оказан му във Франция, след нещастния му полет през 1927 г. През време на тази си експедиция той открива планини, на които дава името Едзел- Форд, една нова земя, която назовава Мария, в знак на почит към жена си и основава базата „ Малката Америка”, на която ще кацне след няколко дни.

В 1933 г.той отново тръгва, снима план на една площ от 400000 кв.км. и едва се отървава от смъртта през време на самотното си зимуване. В 1935 г. той се завръща в Съединените щати, но в 1939 г., като началник на американски те антарктически сили, той заминава отново и се завръща  през март 1940 г., за да извърши няколко специални мисии, чиито цели и до днес остават тайна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване