11/03/14 16:50
(http://pik.bg)

Задържаните митничари на ГКПП „Лесово“ хвърлили рушветите в тоалетната

Задържаните митничари на ГКПП „Лесово“ хвърлили рушветите в тоалетната

Арестуваните 32 митничари на ГКПП Лесово са изхвърлили няколко хиляди евро в тоалетните на пункта, научи Флагман.бг от разследващи.

Още при пристигането на ДАНС, митничарите се видели в чудо и всеки се опитвал да скрие прибраните рушвети. Някои от тях са проявили изобретателност и са сложили банкнотите в тайници в работните помещения, други хукнали навън и тикали тестета с евро из храстите около пункта. Имало и още по-паникьосани, които напълнили тоалетните чинии с пачки. Според разследващи, шуртенето на водата в тоалетните било толкова мощно, че най-вероятно 20-30 хил.евро са изтекли в канализацията.

Въпреки настаналата масова паника и истеричното изхвърляне на еврови копюри, спецчастите са намерили над 10 хил.евро в джобовете на задържаните митничари. Намерили разпилени мокри банкноти и в тоалетните, както и част от импровизираните тайници. "Всичко стана изключително бързо, качулките влизаха директно със стъклата и разбиваха ключалките.", разказаха очевидци.

При последвалите обиски на домовете на арестуваните също са открити солидни суми, чийто произход така и не става ясен. В дома на началника на пункта Димитър Колев, който е от Созопол, но живее в лъскава сграда срещу Пантеона в Морската градина в Бургас, е открито голямо количество злато. Акцията в жилището му е била в събота привечер.

Източник на Флагман.бг разкри, че сред арестуваните освен Димитър Колев са и началниците на митнически смени. Всичките са бургазлии. Това са Чавдар Тодоров Дюлгеров, който е зет на началника на отдел „Човешки ресурси“ в Митница Бургас Дора Кьосева. Други двама задържани са дългогодишните митничари Донка Жекова и Тодор Михайлов. Те са били сред най-близките на Димитър Колев.

Митничари разказаха, че от няколко месеца ГКПП Лесово се е превърнало в любимо място за голяма част от служителите на Агенция „Митници“. Заради ремонта на най-големия пункт в държавата – този на ГКПП „Капитан Андреево“ основната част от тежкотоварният трафик се е прехвърлил към Лесово, а с това и възможностите за прилагане на корупиционни практики. До този момент трафикът през пункта бе много слаб и работата там се считаше едва ли не за наказание на прегрешилите митничари.

На пункта се вземало пари за всичко, обясниха разследващи. За да се изтеглиш от опашката, която понякога е километрична, струвало 20 евро, разбира се, давани на ръка на услужливия митнически служител. По-бързата обработка на документите, излизала още 50 евро. Най-големите рушвети се вземали при обмитяването, понякога те можели да достигнат над 1000 евро на камион.

Схемата е работила много просто. Ако примерно превозваш 14 тона лимони, митническият служител ти обмитява 8 тона. За останалите шест рушветът е 30 % от стойността на митото. Другият вариант е да се обмитяват на преференциални цени. Отново давам за пример лимоните – има заложени референтни цени, според качеството на продукта. Дали то обаче е първо, второ или трето, се определя само от митническия служител, обработващ документите. При тази ситуация е ясно, че решението му е много субективно и той може да обмити лимоните, както на 1,40 лева при първо качество, така на 0,80 стотинки за трето качество“, разясниха разследващи полицаи. По думите им, средната тарифа на камион била – 300-400 евро. Щетата, която се нанася на републиканския бюджет, е три пъти повече.

През ГКПП „Лесово“ минават по 500 тира на денонощие, а през по-натоварените дни броят им достига и до 700 камиона.

В същото време от Специализирания наказателен съд казаха пред Флагман.бг, че все още няма внесено искане за удължаване на мярката „задържане под стража“ за 32-ата митничари. Прокурор от специализираната прокуратура, пожелал анонимност, разкри, че такива ще бъдат внесени до сряда, когато изтича 72-часовата мярка. Възможно е до тогава да има още задържани след разпитите на арестуваните до този момент служители.

Част от 32-мата обаче със сигурност ще останат само свидетели, тъй като са били привикани в извънработно време и не са арестувани на местопрестъплението. Някои от тях вече са по домовете си и са ангажирали най-високо платените адвокати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване