11/03/14 23:35
(http://e-vestnik.bg/)

Избори при сепаратистите: Гласове срещу зеленчуци

Зеленчуци на символични цени раздават пред изборна секция в Донецк. Снимка: от тв екрана

Властта в Донецк се опита да привлече избиратели със зеленчуци, продавани за нищожни суми от сергии преди избирателните секции, отбелязва в. “Дейли телеграф”. Кой е субсидирал местните фермери не е ясно, но има сериозни подозрения, че са били новите лидери на региона, опитващи се да увеличат потока на гласоподаватели в опит да спечелят легитимност. Високата избирателна активност беше всичко, от което новите власти в Донецк се нуждаеха, за да затвърдят контрола си над региона, подчертава изданието.

Изборите, организирани от проруските сепаратисти в Източна Украйна, ще затвърдят статуквото в региона, пише в. “Ню Йорк таймс”. Вместо да предложат различни кандидати, значението на изборите в Донецк и Луганск е да подчертаят, че централната власт в Киев е загубила контрола над сепаратистките региони, а руското влияние в тях се засилва, добавя изданието.

“Ситуацията със сигурност ще се влоши”, цитира в. “Лос Анджелис таймс” предупреждението на украинския външен министър Павло Климкин. Той визира “трудностите, с които ще се сблъскат жителите на окупираните региони, които вече не могат да получават пенсиите и социалните помощи от Киев”, след като техните лидери заявиха, че Киев вече е столица на чужда държава.

“Въпреки че новите лидери и общински съвети няма да бъдат признати за легитимни от никоя друга страна освен Русия, предизвикателните действия за избирането им подчертават загубата на Киев на контрола над региона и вероятността, че териториалното разделение ще продължи. Подобни “замразени конфликти” съществуват в грузинските области, самопровъзгласили се за самостоятелни републики - Абхазия и Южна Осетия, както и в молдовския регион Приднестровие до югозападната граница на Украйна, напомня “Лос Анджелис таймс”.

С въоръжена охрана в избирателните секции, без избирателни списъци и в присъствието на международни наблюдатели от организация, създадена в нощта преди гласуването, “Донецк гласува за нова реалност в страна, която не съществува”, отбелязва в. “Гардиън”. “Фактът, че неонацистки европейски политици са единствените лица, които Източна Украйна намери, за да подкрепят предполагаемото й въстание срещу “фашистките” украински власти, е един от многото парадокси на ситуацията”, подчертава изданието.

Въпреки сюрреалистичния характер на гласуването, изборите за премиер дадоха надежда на по-старото поколение. Хората от него може би не гласуваха толкова в подкрепа на Донецката народна република, колкото с цел да покажат, че никога повече няма да са част от Украйна, отбелязва в. “Гардиън”. По отношение на властите в Донецк обаче има разделение, дори сред лидерите на сепаратистите.

Високопоставен командир на бунтовниците, родом от Русия, е заявил анонимно пред “Гардиън”, че голяма част от лидерите на Донецк са корумпирани. Необходима е чистка, за предпочитане извършена от руски специални части, изразил той надеждите си пред изданието. Предвид наличието на няколко паравоенни групи, обединени от формално централно командване, има опасност скоро да избухнат боеве между различните групировки, след като борбата за влияние, власт и пари започне сериозно”, коментира изданието.

“Известия”: Гласуваха за свободата. “Новая газета”: Няма ни най-малки основания да се наричат избори

“Избирателите в Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) гласуваха за свободата”, пише руският проправителствен в. “Известия” в заглавие на статия за вчерашния вот в двете сепаратистки области от Източна Украйна.

“Гласуването мина при висока активност и без сериозни нарушения”, твърди “Утро”. За “президент” на ДНР бе избран Александър Захарченко, а за лидер на ЛНР - Игор Плотницки. На изборите за парламенти водят съответно движенията “Донецка република” и “Мир на Луганск”, посочват руските вестници, като цитират предварителни данни на избирателни комисии и резултати от екзитполове.

Руското външно министерство заяви, че изборите са произведени според договореностите от Минск; ЕС и САЩ са убедени в обратното, отбелязва “Ведомости”.

Според Киев изборите ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване