11/03/14 07:48
(http://e-vestnik.bg/)

Коалиционната (физ)култура и фи(т)неса на Бойко


Иво Инджев

„Правителство ще има за всички от сърце!
За новата дружина да друснем ний хорце”!

ГЕРБ и реформаторите дадоха знак, че май ще подпишат коалиционно споразумение да управляват заедно с извънкоалиционната подкрепа на Патриотичния фронт, чиито приоритети в замяна на това щели да бъдат отчетени в управленската програма.

След продължително помпане на мускули надделя все пак коалиционната (физ)култура.

Преди да ни съобщят, че това е уникално постижение на Бойко, нека все пак да си припомним някои аналогични подобия на български коалиции – без претенция за еднаквост, но достатъчно тревожни като прецедент.

Не, не се случва за първи път някой ( да се кани) да управлява заедно с друг, но подкрепян от трети в рамките на шумното говорене за обща програма. Подобен беше случаят с кабинета на организираната престъпност, наричан за благозвучие кабинета „Беров”.

Онзи кабинет беше съставен при възникналата извънредна ситуация когато точно преди 22 години правителството на Филип Димитров беше шутирано от ДПС и сините отцепници. Това позволи формирането на тройния хермафродит, който дойде на власт с мандата на ДПС, с претенцията да използва програмата на СДС, но крепен всъщност от БСП, оказала се с най-голяма парламентарна група.

Кабинетът „Беров” беше изразител на растящите апетити на всевластната групировка „Мултигруп”, зад която надничаше Москва. За по-малко от две години, колкото просъществува, това правителство стана майка-кърмилница на т.н. силови групировки. Те заякнаха, структурираха се, разпростряха пипалата си навсякъде и подготвиха почвата за триумфалното официално завръщане на БСП властта чрез изборите от 1994 г., довело до разграбването на банките и фалита на държавата през 1997 година.

Днес, след като дни наред наблюдавахме театъра на сенките от миналото с напъните за съставяне на кабинет, би трябвало да отпаднат опасенията, че става дума за подобно обслужване на преминалата през приватизацията и избелването на якичките вторична, надградена, дигитализирана , напарфюмирана, соанирана и дори европейски интегрирана нова версия на онази бруталната, калната престъпност от началото на 90-те години на миналия век.

Днес вече става дума за престъпна дезорганизираност в битката срещу организираната престъпност, довела до разпад на обществения договор между управлявани и управляващи. Предстои да видим продължението на демонстрираната досега коалиционна (физ)култура, за която мнозина побързаха да поздравят Борисов, наблюдавайки подгряващия му фи(т)нес.

А, да- и още нещо: ще могат да си отдъхнат вече всички, които неуморно се вайкаха как свирепите реформатори се канят да схрускат герберите подобно на лисица, която гони опашката си, но е заподозряна, че това е опит да изяде жив слон.

Сега вече възмутените от реформаторското нежелание да помагат на Бойко другари и другарки могат спокойно да се върнат към обичайното си мимикриране на възмутени червеношийки и отново да дразнят слона с опозиционното си чуруликане за заблуда на останалите обитатели на европейската и балканската джунгла.

От блога на Иво Инджев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване