11/03/14 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Кървави сблъсъци по френските улици

 Ожесточени сблъсъци между демонстранти и полицията станаха в нощта срещу неделя по време на протести във френските градове Нант и Тулуза, съобщи Франс прес.

 

Безредици е имало и в други градове на страната. До сблъсъците се стигнало по време на протестна акция в памет на млад екоактивист, който загинал седмица по-рано по време на разгонване на митинг в защита на околната среда.

 

Най-голямата акция била организирана в южния френски град Тулуза. Организирали я

 

радикални антикапиталистически групировки

 

 като протест „срещу полицейското насилие”. Протестът е организиран по повод смъртта на 21-годишния Реми Фрес, който загива миналата неделя по време на демонстрация срещу строителството на язовир в мочурливата местност Тесте в Южна Франция. Според последните публикувани резултати от разследването смъртта му е настъпила вследствие от експлозия на шокова граната, хвърлена от служителите на жандармерията.

 

Организираната в събота вечерта демонстрация в Тулуза бързо прераснала в безредици. Около 600 агресивно настроени младежи, много от които с увити шалове около лицата, започнали да трошат автобусни спирки, витрини на магазини и банкомати. Освен това хвърляли тежки предмети по полицаите, които им отвърнали с палки и сълзотворен газ.

 

До подобни сблъсъци между демонстранти и полиция се стигнало и в западния френски град Нант. Там също около 600 активисти на радикални движения излезли на улицата в знак на солидарност със съмишлениците си в Тулуза.

 

Министър-председателят Манюел Валс осъди насилието и заяви, че то е

 

обида за паметта на загиналия

 

Реми Фрес. Това антидемократично поведение е „подигравка с легитимното право” на гражданите да изразяват мнение с мирни манифестации, обяви Валс.

 

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов от своя страна съобщи, че има 21 арестувани в Нант и 13 в Тулуза. В резултат на сблъсъците има ранени както сред демонстрантите, така и сред служителите на реда, уточняват от полицията.

 

Реми Фрес е първият загинал демонстрант на потушен от полицията протест в континентална Франция от 1986 г., напомня АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване