11/03/14 08:03
(http://www.klassa.bg/)

Кюрди и полиция се биха в Истанбул

 Сблъсъци се разразиха между прокюрдски демонстранти и полицията в два квартала в Истанбул, съобщи турският вестник „Заман“.

 

Напрежение е възникнало в кварталите Гази и Окмейданъ в събота вечерта по време на протести в знак на солидарност със защитниците на сирийския кюрдски град Кобане, обсаден от групировката „Ислямска държава”.

 

Прокюрдски демонстранти в квартал Гази са подпалили контейнери за смет и са издигнали барикади, като са блокирали главен път в квартала. Първоначално полицията отправяла предупреждения към протестиращите да се разпръснат, но вместо това маскирани лица започнали да хвърлят коктейли „Молотов” и камъни по силите на реда. Полицията съответно използвала сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне демонстрантите, които избягали по съседните улици.

 

Сблъсъци между демонстранти и полиция имало и в квартал Окмейданъ. Маскирани лица хвърляли коктейли „Молотов” по полицаите, а те използвали сълзотворен газ и водни струи.

 

Мерките за сигурност в двата истанбулски квартала са били засилени.

 

По-рано десетки хиляди кюрди участваха в демонстрации в цяла Турция в знак на солидарност със защитниците на Кобане.

 

Основната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) свика демонстрации в цялата страна. Турският премиер Ахмет Давутоглу отправи призив към кюрдите да не участват в митингите, но въпреки призивите му планираните демонстрации се състояха.

 

В населения с много кюрди югоизточен град Диарбекир митингът на кюрдите е преминал мирно. Полицията е задържала 28 души преди началото на митинга в града.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване