11/03/14 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Лъвска глава и три нимфи откриха археолози в Хисаря

 Лъвска глава, която е била част от паметник, пръсти от човешка статуя в реален размер и оброчна плочка с три нимфи - това са част от откритията в района на римските терми в Хисаря, където продължават археологическите разкопки. Последните находки на археолозите преобръщат историята на града, като доказват, че курортът е по-стар, отколкото се е смятало до момента. Това съобщи директорът на археологическия музей в Хисаря Митко Маджаров.

 

„Тази плочка е намерена в римските терми, което показва, че преди на това място е съществувало светилище на нимфите и целият град е представлявал най-големия античен СПА център в Римската империя. Ясно става, че на оброчната плочка трите нимфи са голи, двете са насреща, а едната в гръб, прегърнати и с много интересна прическа в кок”, казва Митко Маджаров. Той и колегите му са датирали откритията от края на втори и началото на трети век и променят историята, като доказват, че градът е съществувал още преди времето на император Диоклециан.

 

„Градът като град може би е създаден по-късно, но самите термални комплекси и постройки в него са създадени по-рано, което е една нова част от историята на този град. Ние залагаме на развитието и на културно-историческия туризъм и всяко ново откритие би трябвало да предизвиква интерес и да доведе тук туристи”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева. Археолозите твърдят, че благодарение на нейните усилия разкопките в момента продължават.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване