11/03/14 21:13
(http://www.klassa.bg/)

Мирослав Попов: Неолибералите презират бедността

 Ужасяващо е това, което се случи днес пред президентството със самозапалването на младата жена, но то се случва не за първи път.

По този повод няма да се върна първо към самозапалилите се хорица преди година и половина, а паметта ми отива малко по-назад…

Спомням си края на 2000 г., тогава имахме едно "силно" дясно правителство, което последователно реализираше писаните му от международните финансови институции реформи. Обедняването беше страшно и есента - зимата на същата година в Североизточна България имаше вълна от самообесвания на възрастни хора по селата. На няколко пъти семейства, мъж и жена заедно слагаха край на живота си. Обикновено тези ужасяващи събития са ставали в края на селото, на някое дърво. В тогавашната ни информационна среда, на първа страница на вестник, влезе текст в заглавие, който цитира изказване на възрастна жена, която се обърнала към съпруга си с думите: "Дойде време и ние да се бесим!" За съжаление, тези събития каскадно преминаха през България и то през най-бедните краища.

Нашето общество не си отвори очите за проблема бедност, мизерия, обедняване. Наскоро излязохме от една предизборна кампания, в която основните проблеми на България не се дискутираха. Не само политиците, обаче, а и медиите носят своята отговорност за това. Разбира се, и истинските управители на страната ни - те не са точно тези, които са избрани в парламента и президентството. Да, и те не се опитаха да зададат съдбоносните въпроси и, може би, това ги устройва.

Бягството на политическата ни система и на българските медии от реалните проблеми на обществото е чудовищно! В това е истинската причина за срива на доверието на хората към тях. Но… ушите на българското общество са запушени доста отдавна и то селективно. Всичко, което е просоциално, освен ако не влиза в някакви евроклишета, не се допуска до реалния обществен дебат и до медиите.

Средният българин има едно все по-недостоверно разбиране за това, което става в България. И когато се случат такива шокиращи неща, като днешното самозапалване, той отрезвява.

Ще ви върна пак малко назад във времето. Спомнете си взрива в Горни Лом. Колко подобни случая трябва да станат в България, за да се разбере, че има някакви граници на експлоатация, на гавра с изискванията за защита на работника, на неговото здраве, за охраната на труда му. Мога да ви изброя десетки конвенции, които ние сме подписали като държава, които изискват от работодателя да не допуска подобни неща. Но те се случват. И за да е ясна съвсем картината - 250 лв. заплата, за да работят с взривни материали, при обидни за достойнството им условия.

Политическата отговорност не само на ГЕРБ, а на цялата българска десница е огромна. Нашият преход катастрофира, защото всяко проляво, всяко просоциално поведение, позиция бяха инкриминирани - все едно са против реформите, против демокрацията. Ти искаш да се намали социалното неравенство - да, но това веднага те поставя в редиците на враговете на демокрацията, на неразбиращите пазарната икономика.

Доминиращите, уж в интелектуално отношение, неолиберали не приемат социалната политика. Политика, която изисква грижа за човека на труда, която се бори за намаляване на социалните различия и дистанции, политика в подкрепа на човека, който вече не може да се издържа от труда си, те я презират. И по този въпрос трябва да се говори много ясно.

Днес бях на една дискусия за борбата с бедността в България с акцент върху ромската мизерия. Във всички текстове, които нашата страна изпраща към ЕС, към Съвета на Европа, към други институции винаги правилно се акцентира на въпроса за ромската бедност. Само че аз съм запознат с изследвания по структурата на бедността. Какво показват те? Около 400 000 души етнически роми сме преброили в България и от тях около 40% са действително бедни, хора на дъното. Но познавам и други анализи, според които от 2 млн. 100 хил. души пенсионери у нас броят на крайно бедните е към 650 хил. души. Но… да защитаваш крайно бедния пенсионер в България е абсолютно непрестижна позиция и в рамките на политическата класа е обект на снизхождения, на лека или груба ирония.

Нашето общество още не си е дало сметка, че завоят, който му е необходим в политиката е социално-икономическия. Не е решението в новите лица, в новите супер партии, които ще измислим или ако от Космоса дойдат някакви политици. Не е това. Хората на върха трябва да разберат, че решаването на социалния въпрос е част от икономическия, а не обратното.

Макар че машината за промиване на мозъци работи доста успешно…



БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване