11/03/14 11:49
(http://pik.bg)

Мюфтийството организира честване по случай "Ашуре"

Мюфтийството организира честване по случай "Ашуре"

От 15.30 часа днес Главно мюфтийство организира честване по случай деня "Ашуре" на площад "Бански" в столицата, съобщиха от пресслужбата на мюфтийството. Поканени са представителите на традиционните религиозни деноминации в страната. След официалната част гостите, ще имат възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре. Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят Ашуре (тази година на 3 ноември) се пада на десетото число от месец Мухаррем според мюсюлманския календар Хиджра (лунен календар).

Името "Ашуре" произлиза от това, че съвпада с десетия ден от месеца и в буквален превод самата дума означава "десет". Всемирният потоп е факт, който се споменава както от всички монотеистични религии, така и от науката като природно явление. А самият Ден Ашуре обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с праотеца Нух (Ной), мир нему. Корабът на Нух се спасил от водите на потопа на 10-ия ден от месец Мухаррем и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие.

В християнската култура това ястие е известно като "коливо". Ашурето съдържа боб, нахут, царевица, грухана пшеница, бадеми, шам-фъстък, лешници, стафиди, сушени плодове, орехи, вода, захар и други. Отбелязването на Деня Ашуре - края на всемирния потоп - се счита за обща ценност на всички основни религии.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване