11/03/14 23:28
(http://e-vestnik.bg/)

Оттегля ли Европа подкрепата за кабинета Самарас?

Доста необичайно и особено категорично бе изявлението, направено в писмен вид от Франк Вебер, представител на германския финансов министър Волфганг Шойбле, миналия четвъртък във връзка с негова среща с гръцкия му колега Гикас Хардувелис предишния ден в Берлин.

Германската декларация хвърли във въздуха позитивния климат, който кабинетът Самарас се опитваше да създаде, възползвайки се от тази среща.

Опровержението бе суховато. “Отхвърляме репортаж на гръцките мидии, че Германия и Гърция се стигнали до споразумение за по-нататъшна подкрепа на Гърция след края на нейната международна спасителна програма”, бе посочено в изявлението на представителя на Шойбле.

“Без конкретни резултати” приключи срещата, допълни германското съобщение, като не остави никакво място за неправилни интерпретации.

С явно злорадство специализираната по икономически теми американска агенция Блумбърг с определено влияние върху кръга от международни спекуланти и инвеститори разпространи по целия свят опровержението на германците

“Германия отрече, че е дала подкрепата си за предложения, които биха помогнали на Гърция да излезе от спасителната програма в скоро време, нанасяйки по този начин удар върху план, вече хвърлил в паника инвеститорите относно дълга на страната”, започваше дописката се Блумбърг.

В същия дух в своя репортаж по темата въпросната агенция направи и следния извод: “гръцките правителствени ценни книжа се сринаха днес, доходността на десетгодишните облигации на страната скочи с 59 базови пункта до 8,17 на сто, доходността им стремително тръгна нагоре заради тревогите, породени от стратегията на Самарас за излизане на Гърция от спасителните програми”.

Политическа “екзекуция” от упор представляват оценките на американската агенция за кабинета Самарас-Венизелос. Американците не гледат с добро око на правителствената коалиция съставена от двете партии Нова демокрация и ПАСОК, тъй като я смятат за пионка в ръцете на германците.

Но защо Берлин оттегля толкова грубо подкрепата си за този кабинет, който с готовност реализира диктуваната му линия? Отговорът де факто бе даден три дни по-рано, миналия понеделник, от изданието на германския икономически и политически елит “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

“В Берлин се готвят вече за момента, в който в бъдеще ще си имат работа с Алексис Ципрас като правителствен ръководител”, писа германският вестник.

“От месеци насам всички социологически проучвания виждат в лявата популистка партия СИРИЗА на опозиционния лидер Алексис Ципрас най-мощната сила на страната”, писа в своя изчерпателен анализ “Франкфуртер алгемайне цайтунг”, като обясняваше защо това е така: “когато Ципрас изпреварваше в сондажите, това се дължеше преди всичко на факта, че обедняването на Гърция хвърля избиратели в неговите прегръдки”.

Британското сп. “Икономист” писа два дни преди това, миналата събота, под триумфална фотография на лидера на СИРИЗА: “Ципрас ли ще е следващият премиер?”

В същото време изданието утешаваше своите читатели, които се предимно консерватори: “европейски високопоставени представители казват, че Ципрас вече не е непримиримият подпалвач, обещаващ през 2012 г. да скъса “варварския меморандум” с кредиторите, ако дойде на власт”.

БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване