11/03/14 07:41
(http://www.klassa.bg/)

„Припкащото конче” остава италианско

 „Ферари” остава италианска компания!” –  констатираха не без задоволство икономическите анализатори в Рим и Милано. Повод за това заключение им даде новият изпълнителен директор на „Припкащото конче” Серджо Маркионе, който обяви, че до края на годината компанията ще стане напълно самостоятелна. С други думи, тя ще бъде „отлюспена” от италианско-американския автомобилен колос FIAT Chrysler Automobiles (FCA), който сега я контролира и на който Маркионе е управител.

 

Световно прочутата фирма за луксозни автомобили и състезателни болиди всъщност ще бъде предимно италианска, тъй като според плановете на мениджъра след предвижданото преразпределение на нейните акции контролът над нея би трябвало да бъде упражняван все така от торинската фамилия Аниели. По-точно става дума за

 

семейната финансова къща Exor на наследниците на съоснователя

 

и първи „мотор” на ФИАТ Джовани Аниели, които ще държат около 24% от акциите на „Ферари”, или основния пакет ценни книжа. Други 10% също ще продължават да бъдат собственост на италианец – това е Пиеро Ферари, който е син на митичния основател на „Припкащото конче” Енцо Ферари и играе в един отбор с Аниели от поглъщането на „Ферари” от ФИАТ преди 28 години. Другите около 45 на сто от акциите ще бъдат преразпределени между досегашните малки собственици из Апенините и в чужбина на дялове от концерна на Торино. Както обяви Маркионе, останалите 10 на сто ще бъдат листвани

 

на борсата в Ню Йорк и на един европейски фондов пазар

 

- най-вероятно този в Милано. Очакванията на изпълнителния директор са чрез операцията да увеличи капитализацията на компанията с 1 млрд. евро. Според различни оценки нейната пазарна стойност в момента е между 4,5 млрд. и 5,5 млрд. евро.

 

Вестта за нарочното „люспене” на „Ферари” от FCA беше посрещната с ентусиазъм на борсите, където италианско-американският колос е листван. Котировката на акциите му набъбна за броени часове с почти 13 на сто и се закова на 8,6 евро за една, като на моменти цената беше скочила на 9,2 евро. Причината за покачването е една-единствена - „Ферари” е най-печелившият „клон” на FCA, чиито чисти приходи са се увеличили през 2013 г. с над 14 на сто. Този успех се приписва на дългогодишния досегашен шеф на „Припкащото конче” Лука Кордеро ди Монтедземоло. Очакванията обаче са „Ферари” да стане още по-печеливша компания под ръководството на итало-канадеца Серджо Маркионе.  


РУМЕН МИХАЙЛОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване