11/03/14 07:28
(http://pik.bg)

Сервитьори и готвачи сменят морето с планината

Сервитьори и готвачи сменят морето с планината

Набирането на сезонни работници за зимните курорти започна. Тази година търсенето на професионални сервитьори, готвачи и рецепционисти ще бъде по-голямо спрямо миналата година, защото всеки сезон започва с новооткрити туристически обекти, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „Голяма част от персонала от морските курорти се прехвърля да работи в зимните”, обясни председателят на асоциацията Благой Рагин, пише "Монитор".

Оказва се, че дори собственици на хотели по Черноморието вземат на концесия обекти в Банско и Пампорово, които прехвърлят целия си екип в планинските комплекси. От бранша отчитат, че всяка година подменят около 70% от персонала, защото българските кадри заминават да работят в чужбина. „Това е обучен персонал, който отива да работи в курортите на Запад, защото там заплатите са значителни по-високи”, твърди още Рагин. В западноевропейски курорти възнагражденията са в пъти по-високи спрямо това, което предлагат родните хотелиери.

Сервитьорите трябва да владеят задължително английски език, а повечето работодатели изискват поне една година опит. Срещу тези изисквания шефовете предлагат заплати между 440 и 550 лв. Все повече се търсят служители с гръцки език заради многото туристи от южната ни съседка. За камериерките повечето хотели не изискват опит, нито чужд език, а възнаграждението варира от 400  до 450 лв. Комплексите в Банско масово търсят рецепционисти с английски език и висше образование по икономика. Готвачите и мениджърите са най-облагодетелствани, защото за добрата си работа получават бонуси.

Повечето обяви в електронна борса към Агенцията по заетостта обаче предлагат работа за помощник-готвачи срещу 600 лв.  „Не очаквам заплащането да се увеличи този сезон спрямо предходния. Възнагражденията на персонала и услугите, които се предлагат, са взаимносвързани, а ние се продаваме евтино”, заяви Нели Сандалска от „Балкантурист”. Според нея в туристическия бранш трябва да се въведат минимални цени на услугите, за да може да се избегне нелоялната конкуренция.  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване