11/03/14 23:32
(http://e-vestnik.bg/)

Сред умора от корупцията Виктор Понта спечели първия кръг на президентските избори

Луиза Илие
Ройтерс

Премиерът Виктор Понта води на първия кръг на президентските избори в Румъния - стъпка към една победа, която би укрепила още повече властта на неговата Социалдемократическа партия, но и би повдигнала въпроси за независимостта на съдебната система.

При почти 100 процента преброени бюлетини, Понта, лидер на социалдемократите, бивш прокурор и автомобилен състезател-любител, който стана премиер преди две години, е спечелил 40,3 процента от гласовете на вчерашните избори.

Наредилият се най-близо до него претендент - Клаус Йоханис, кмет, етнически германец, подкрепен от две десноцентристки партии, е получил 30,4 процента. Резултатът превръща Понта, който постоянно води в проучванията на общественото мнение в сравнение с Йоханис, в категоричен фаворит за спечелване на балотажа на 16 ноември.

Едно президентство на Понта може да донесе повече стабилност в черноморската държава с население от 20 милиона души, която преживя болезнена рецесия и съкращаване на разходите по време на световната криза и отбеляза смесен успех в прилагането на реформите съгласно споразумение за помощ с Международния валутен фонд.

Като премиер Понта често водеше битки със своя непримирим противник - отиващия си президент Траян Бъсеску, който бе начело на държавата в продължение на десетилетие, често бавейки вземането на политически решения.

Но без взаимния институционален контрол, осигуряван до момента от Бъсеску, възходът на Понта създава опасения, че той може да затегне политическия контрол над съдебната система и прокурорите от антикорупционната дирекция.

Понта не прие през 2012 г. критиките на ЕС, че не уважава правовата държава и демократичните институции, отричайки твърденията, че е оказвал натиск върху съдии.

Резултатите бяха обявени при 98,3 процента обработени бюлетини и в общи линии съвпадат с екзитполовете, съобщени в неделя вечерта. Резултатите показват, че избирателната активност е била 53 процента.

Много румънци, живеещи в чужбина, не можаха да гласуват вчера поради недостиг на бюлетини в някои избирателни секции, което предизвика протести пред външното министерство в Букурещ. Мнозина се оплакаха също от дългите опашки за гласуване.

Страстите се разгоряха в румънското посолство в Париж, което повика френската полиция на помощ, според говорител на изборно бюро. Йон Циряк, бивш двукратен победител на откритото първенство по тенис на Франция и един от най-богатите румънски бизнесмени, каза, че е летял до Букурещ, за да гласува, след като дългата опашка в Париж не му позволила това.

Местната валута леята днес бе стабилна спрямо еврото, но лихвите по тригодишните облигации намаляха с 5 базисни пункта до 2,3 процента, което е нов рекорден минимум. Водещият борсов индекс се повиши с 0,2 процента, обратно на низходящата тенденция на други места в региона.

“Резултатите са до известна степен в съответствие с това, което видяхме в екзитполовете, което не означава, че крайният изход е известен”, каза Влад Мускалу, главен икономист в Ай Ен Джи Банк (ING Bank) в Букурещ. Не е ясно кого би избрал Понта да го наследи като премиер, ако спечели президентския пост.

Понта и едно ново правителство, за чието сформиране той ще помогне, може да разхлаби данъчната политика и да прекрати споразумението с Международния валутен фонд. Споразумението на стойност 4 млрд. евро, което изтича следващата година, подкрепи доверието на инвеститорите в Румъния и подтикна няколко последователни правителства към реформи.

“След като изтече споразумението с МВФ, ще възникнат два въпроса. Дали ще бъде продължено?”, каза неотдавна в интервю Грег Кониежни, мениджър на румънския инвестиционен фонд Проприетатя (Собственост). “Но това ще бъде решение на новото правителство. И вторият, ако не бъде удължено, тогава ще продължи ли правителството да следва отговорна политика?”.

Йоханис, който се ползва с доверие заради преобразяването на трансилванския град Сибиу, има подкрепата на опозиционните либерали и демократ-либерали. Той обеща да подкрепи прокурорите от антикорупционната дирекция, да засили усвояването на еврофондовете и да увеличи бюджета за здравеопазване, при продължаване на споразумението с МВФ и евентуално намаляване на ДДС.

Румъния се присъедини към ЕС ...

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване