11/03/14 15:26
(http://pik.bg)

Тежки метали дебнат в домашната ракия

Тежки метали дебнат в домашната ракия

Някои от казаните за варене на домашна ракия отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. За това предупреждава проф. Маринов, който 45-години вече изследва тънкостите в производството на ракия.

Той е установил, че домашният алкохол води до смърт, ако плодовете не се обезкостяват, защото при ферментация костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането. Опасността се крие във факта, че много малко от хората, които варят плодова ракия знаят, че костилките на плодовете пренасят киселина, която е отровна. За това е необходимо, когато се прави такава те да се отстраняват.

Оказва се също така, че приготвеният в домашни условия алкохол, не се влагат само здрави плодове, но и изгнили. Освен това много от производителите слагат в джибрите и стари компоти, сладка, вино и много други продукти, които вече не могат да се консумират.

В резултат на това качеството на продукцията е много ниско, а готовата ракия често е опасна за здравето. Друг е въпросът каква са хигиенните и технологични критерии за производство в домашни условия. Казаните, колкото и добре да са направени, имат много опростена технология на варене. Никой казан, колкото и добре да е направен, няма т. нар. степен на разделяне, която да успее да отдели в максимална степен метиловия спирт и по-тежките ферментационни алкохоли, които имат наркотично, нервнoпатологично и нервнотоксично действие, коментираха експерти.

При промишленото производство процесът на варене е доста по-сложен и инсталациите имат свойство да отделят вредните вещества. Въпреки тези опасности точно сега в края на есента и началото на зимата казаните пушат с пълна сила.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване